Θέμα δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο για το Ευρώ, έθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μιλώντας στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αργά το βράδυ της Δευτέρας, Ημέρας της Ευρώπης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι, με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για ευημερία και βιωσιμότητα, «το Σύμφωνο για το Ευρώ κινείται σε θεμελιακά λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς εξαντλείται στην επιβολή της παραδοσιακής οικονομικής ορθοδοξίας. Η προσπάθεια να συνδεθεί το ευρώ με διαρκείς περικοπές στο κοινωνικό κράτος και διαρκείς πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις, μακροπρόθεσμα απειλεί να διαβρώσει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την Ευρωπαϊκή Ιδέα».

Σκιαγράφησε επίσης συνοπτικά την αντιπρόταση των Πράσινων, για ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας: «ολοκληρωμένη φορολογική σύγκλιση, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πραγματικά φιλόδοξος και παρεμβατικός, συνυπολογισμός της κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα οικονομικά εργαλεία. Με δύο λόγια, αντί να στραγγαλίζουμε τις πιο αδύναμες οικονομίες, να βάλουμε άμεσα τις βάσεις για να επενδύσουμε αποφασιστικά στην ταυτόχρονη έξοδο από την πολύπλευρη κρίση».

Ο Μ. Τρεμόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του, ζητώντας να τεθεί το Σύμφωνο για το Ευρώ σε δημοψήφισμα: «Κανείς δε δικαιούται να πάρει τόσο καθοριστικές αποφάσεις ερήμην των πολιτών», τόνισε. «Μόνη λύση είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η απευθείας προσφυγή στους πολίτες».