Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο να τονίζει ότι η αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας ήταν δεδηλωμένη προγραμματική επιδίωξη της κυβέρνησης - καθώς ο ισχύων νόμος είναι πολύπλοκος, ανεπαρκής και αναποτελεσματικός - την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και τα κόμματα της Αριστεράς να καταψηφίζουν, εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή το σχετικό σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενσωματώνει την Οδηγία 2009/81/ΕΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των εγγυήσεων διαφάνειας που θα τις διέπουν.

Δεδομένου ότι οι δαπάνες για την Άμυνα, στόχος είναι να περιοριστούν στο 0,3% του ΑΕΠ, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είπε, φέτος οι πληρωμές μας για αμυντικές δαπάνες θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως θέλουμε να μην ξεπερνάμε τα 800 εκατ. έως 850 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όσον αφορά τους, εισηγητές, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχαήλ Κατρίνης επεσήμανε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει παγκοσμίως η ελληνική αμυντική βιομηχανία, λόγω της οικονομικογεωπολιτικής συγκυρίας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «στρατηγική κίνηση», που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας για τις συμβάσεις και τις προμήθειες, θέτοντας τέλος στην αξιοποίηση των αξιωματικών από τις ιδιωτικές εταιρείες εξοπλισμών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας είπε μεν ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, δήλωσε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την οδηγία, καθώς εξασφαλίζει τη διαφάνεια και «αποτρέπει όλους εκείνους τους επίορκους να χρησιμοποιούν τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων για να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα του λαού».

Η κα Λιάνα Κανέλλη εκ μέρους του ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εξηγώντας ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκών αμυντικών συμφερόντων και συμφερόντων της Τρόικας και δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ιω. Κοραντής είπε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά ζήτησε διευκρινίσεις σε διατάξεις που αφορούν τόσο τα οικονομικά όσο και την Άμυνα και ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η οδηγία αυτή συντάχθηκε για να ικανοποιήσει την επιθετική στρατιωτική πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων των ισχυρότερων χωρών της Ένωσης.