Η ευρωπαϊκή προεδρία που αναλαμβάνει η Κύπρος τον Ιούλιο του 2012 αποτελεί στοίχημα, όχι μόνο για ένα σχετικά νέο και μικρό κράτος, αλλά και για τον ελληνισμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης, που μιλούσε σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη, ύστερα από την υπογραφή του νέου Προγράμματος διετούς συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον αγροτικό τομέα, ανέφερε ότι η κυπριακή προεδρία θα έχει την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.

«Νοιώθω σαν να διοργανώνουμε μαζί αυτή την προεδρία. Διαβεβαίωσα τον κ. Ηλιάδη ότι η Κυπριακή προεδρία θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση μας σε ό,τι ζητά, δηλαδή εμπειρογνώμονες, διάχυση γνώσης, λειτουργίες, οργάνωση, τρόπους αποφάσεων, διαπραγματεύσεις, ό,τι συνιστά το δύσκολο τοπίο μιας προεδρίας», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει κάνει τουλάχιστον 3 καλές προεδρίες, προεδρίες που ήταν καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ.

«Ιδιαίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ξαναζεί μια περίοδο στασιμότητας, σ’ ότι αφορά στην πορεία και τη μετεξέλιξή της, που την επιτείνει το γεγονός ότι υπάρχουν 27 χώρες που αποτελούν ένα σύνθετο μωσαϊκό και η μεγάλη κρίση που περνάει αυτή η περιοχή», ανέφερε ο Ελληνας Υπουργός.

«Σ’ αυτόν το δύσκολο βηματισμό, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι πάντα μαζί, τα δύο υπουργεία θα συνεργάζονται άψογα σε κάθε θέμα, που έχει σχέση με αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα συνεργασίας, το 12ο στη σειρά από το 1992, είναι ξεχωριστό και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην αρχή της συζήτησης για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, η οποία, κατά πάσαν πιθανότητα, θα επικυρωθεί επί κυπριακής προεδρίας.

Το απόγευμα ο Κ. Σκανδαλίδης θα επισκεφθεί τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, θα ξεναγηθεί στον οδό Λήδρας που απολήγει στο ομώνυμο οδόφραγμα προς την κατεχόμενη Λευκωσία και θα επισκεφθεί την 36η Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου.

Αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και εκπροσώπους του βιομηχανικού, του συνεργατικού και αγροτικού κόσμου.