Πριν ελάχιστες μέρες, γράφαμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο- εννοούσαμε ότι έχει μπει σε τροχιά να αναδειχθεί σαν ο Νο 1 δελφίνος. Επαληθευτήκαμε χθες, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ενώ ο Πρωθυπουργός ζητούσε ομοψυχία και συναίνεση, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από 180 βουλευτές- όπως προχθές ο Α. Λοβέρδος, είπε καθαρά ότι “οι στόχοι του Μνημονίου έπεσαν έξω” και… έριξε τη βόμβα λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τον Πρωθυπουργό ότι δεν κυβερνά: “πρέπει να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας”, επισήμανε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έξω φρενών- είχε πληροφορηθεί ότι η τοποθέτηση Βενιζέλου «έτρεχε» ήδη με διαρροή non paper, σήκωσε το γάντι και μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό Άμυνας να ανασκευάσει, όπερ και εγένετο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι «στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν περιλαμβάνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να βάλει στο κάδρο πολύ περισσότερους.

Παρά την ανασκευαστική δήλωση στην οποία υποχρεώθηκε, ο Γ. Παπανδρέου- σύμφωνα με συνεργάτες του- είναι οργισμένος, αποδίδοντας στον Ε. Βενιζέλο ότι διαφοροποιείται για καθαρά προσωπικούς λόγους, με πυροτεχνήματα, ενώ κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου του καταλογίζουν και αχαριστία, θυμίζοντας ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια να «τιμωρηθεί», παρά τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στην αναμέτρηση του 2007.