Να προκαταλάβουν κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών –από κυβέρνηση και τρόικα- επιχειρούν στην ΝΔ, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια ότι οι ξένοι επιτηρητές μας θα ζητήσουν από τον Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στη βάση ότι η διάρκειά του θα επεκτείνεται πλέον χρονικά πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Στο άκουσμα και μόνο των σεναρίων, στην Συγγρού προκλήθηκε αναταραχή καθώς συνδυάστηκε και με το άνοιγμα της συζήτησης για υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν αρκετά για να ξεκινήσει μια συνομωσιολογική κουβέντα στους διαδρόμους του Γ’ ορόφου του αρχηγείου της ΝΔ με παρονομαστή ότι γίνεται προσπάθεια παγίδευσης του Προέδρου της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ως πρώτη αντίδραση, από την ΝΔ επανέφεραν την πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν εκβιάζεται». Μία θέση η οποία, όπως επισημαίνουν, είχε ως στόχο περισσότερο εκείνους που θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις στον Α. Σαμαρά να προχωρήσει σε κάποιας μορφής συναίνεση προς την κυβέρνηση, διευκολύνοντας τις διεκδικήσεις της Τρόικας, παρά την προσπάθεια που ενδεχομένως γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εκβιάσει τη συνεργασία της ΝΔ, διεκδικώντας κοινοβουλευτική ψήφο με αυξημένη πλειοψηφία.

«Ζήτησε κανείς την υπογραφή Καραμανλή όταν ο Σημίτης αποφάσιζε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ;» διερωτήθηκε επιτελικό στέλεχος της ΝΔ, απευθυνόμενο προς το “NP”, ως απάντηση στα σενάρια περί πίεσης της Τρόικας. «Για ποιο λόγο λοιπόν θα ζητηθεί η υπογραφή Σαμαρά για μια απόφαση που λαμβάνει αποκλειστικά από μόνος του ο Παπανδρέου; Το ότι αύριο μπορεί να είναι Πρωθυπουργός ο Σαμαράς είναι απλώς πρόφαση».

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι στην ΝΔ εμφανίζονται έτοιμοι να αποκρούσουν κάθε ενδεχόμενη πίεση σε αυτήν την κατεύθυνση –όσο θεωρητικό και αν ακούγεται- ήδη αναλύουν τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Σύμφωνα με την πρώτη τους ανάγνωση, οποιεσδήποτε απώλειες καταγράψουν από τη μάζα εκείνων που θεωρούν ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη τη βάση της εξυπηρέτησης των μνημονιακών όρων, θα τις ανακτήσουν εκλογικά από τις διευρυμένες κοινωνικές τάξεις που θεωρούν ότι η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.