Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr μετά την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει και επίσημα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. 

Η κίνηση να τεθεί με τόσο επίσημο τρόπο το θέμα, μέσα από την ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, έχει ενοχλήσει, όπως λέγεται, ιδιαίτερα το Βερολίνο, το οποίο είχε συνεχή ενημέρωση από την γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να αναδείξει το θέμα στο ύψιστο σημείο, ενώ έχει προβεί και σε συμβολικές κινήσεις. Η ομιλία του είχε πολλά μηνύματα, τα οποία όμως αποκωδικοποίησε αρνητικά η γερμανική πλευρά.
Ακόμα και η επιθετική και άκρως προσβλητική στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγεται από έγκυρους παράγοντες ότι συνδέεται με την ανακίνηση από την Αθήνα της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. 

Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη της ΝΔ στο παρασκήνιο σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν συμφέρει τη χώρα και δεν εξυπηρετεί τη στρατηγική της να κοντράρει τη Γερμανία στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Εμείς τρέξαμε τις διαδικασίες και προχωρήσαμε ως κυβέρνηση στις αναγκαίες ενέργειες με κορυφαία και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το χρέος της γερμανικής πλευράς προς την Ελλάδα» τονίζουν ανώτερα στελέχη της ΝΔ και διευκρινίζουν ότι αυτό το έχεις ως όπλο και το χρησιμοποιείς την κατάλληλη στιγμή. 

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, τόσο από το χώρο της κεντροδεξιάς όσο και από το χώρο της κεντροαριστεράς, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κακώς άνοιξε το θέμα στην παρούσα χρονική περίοδο, διότι είναι εν μέσω της διαπραγμάτευσης και δεν βοηθάει την ελληνική κυβέρνηση. 

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ενόχληση στην Καγκελαρία για τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που έθεσε στο δημόσιο διάλογο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και έκανε δηλώσεις ότι θα γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές εάν καταρρεύσει η Ελλάδα όσο και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου που είπε πως θα στείλουμε παράνομους μετανάστες στη Γερμανία

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις επιβαρύνεται και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει που θα φθάσει η σύγκρουση, καθώς χθες ακόμα και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιτέθηκε του Σόιμπλε για τις επικριτικές και προσβλητικές δηλώσεις του κατά του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Και μέσα σε αυτό το κλίμα εκτοξεύθηκε και μια ακόμα ρουκέτα προς τη γερμανική πλευρά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο που εμφανίστηκε έτοιμος να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δημευθεί περιουσία του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας ως αποζημίωση για την σφαγή του Διστόμου. 

Οι τελευταίες εξελίξεις ναρκοθετούν εκ των πραγμάτων και την παρασκηνιακή προσπάθεια που είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες το newpost της ελληνικής κυβέρνησης να επισκεφθεί, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και λήξει η διαπραγμάτευση, ο Αλ. Τσίπρας την Καγκελαρία για να συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.