Nέα εστία έντασης, όπως αναμενόταν, μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου αποτελεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται αποφασισμένη να τις διεκδικήσει και τη γερμανική να διαμηνύει ότι το θέμα έχει κλείσει.

Μετά την χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, η οποία σηματοδότησε την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, στέλνοντας μήνυμα «εμείς θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, να κάνει και η Γερμανία το ίδιο», το Βερολίνο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει.

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί», τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ηθική και ιστορική ευθύνη της για τις ενέργειες των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το θέμα «έχει κλείσει οριστικά νομικά και πολιτικά» υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της γερμανίας για τις αποζημιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο δρόμος του διεθνούς Δικαίου. Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν έθεσε το ζήτημα, όταν επισκέφθηκε τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο.

Σε υψηλότερους τόνους απάντησε -μέσω της Handelsblatt- νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, και χαρακτηρίζει «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δηλώνει, προσθέτοντας ότι «το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50».

O ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

Νέα «πυρά» από την Αθήνα

Στο θέμα επανήλθε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, λίγες ώρες μετά την ομιλία του στη Βουλή δήλωσε εκ νέου έτοιμος να δώσει άδεια να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

«Η νομοθεσία προβλέπει ότι για να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να το διατάξει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η άδεια πρέπει να δοθεί κι είμαι έτοιμος να τη δώσω. Παρά τα κωλύματα. Πιθανώς να πρέπει να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση με τη Γερμανία» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, τόνισε στον Real Fm ότι «αυτό που έγινε χθες ανοίγει τον δρόμο για μία συνεννόηση με τον γερμανικό λαό και κυρίως με την γερμανική ηγεσία και νομίζω ότι αυτή η συνεννόηση θα γίνει πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε έχει σχέση με κατασχέσεις κλπ».

Για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «πολλά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι όμως μετά από τις πιέσεις δέχονται. Εγώ νομίζω ότι θα δεχθούν να συζητήσουν και αυτή την περίπτωση. Σε περίπτωση που είναι "τοίχος" θα προχωρήσουμε. Σε περίπτωση που βρεθούμε απέναντι σε "τοίχο", δεν το εκτιμώ, δεν εκτιμώ ότι θα βρεθούμε σε "τοίχο", νομίζω ότι και γι’ αυτό το θέμα θα αρχίσει μία συζήτηση. Μια συζήτηση η οποία θα αρχίσει και δεν θα λήξει σε μία ημέρα, αλλά θα αρχίσει μία συζήτηση που ουσιαστικά θα επαναφέρει το θέμα αυτό στην επικαιρότητα. Χωρίς να το λύνει».

Ο κ. Φλαμπουράρης πρόσθεσε ακόμα:

Νομίζω ότι η Γερμανία δεν προκαλείται. Η πολιτική της Γερμανίας έχει μία σταθερότητα που δεν επηρεάζεται από τέτοιες αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη μου τη δική μου -και επειδή τους ξέρω καλά στην Αυστρία έχω σπουδάσει- δεν επηρεάζονται από τέτοια εξωγενή γεγονότα. Επιμένουν σε κάτι γιατί ιδεολογικοπολιτικά θεωρούν ότι είναι σωστό και δεν επηρεάζονται από δίπλα γεγονότα. Και γι’ αυτό σας λέω ότι είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει μία συζήτηση και γι’ αυτό το θέμα.