Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ που σημειώνει πως η ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει από σήμερα.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ο Βίζερ δηλώνει αισιόδοξος πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία συνολικά στο πρόγραμμα ώστε να εισρεύσει το συνολικό ποσό που είναι προς εκταμίευση.

Παράλληλα, είπε πως στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, συζητήθηκε μία πρώτη πληρωμή δόσης και θα ακολουθήσουν πολλές άλλες. Πρόσθεσε εξάλλου πως σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Υπάρχουν αποθέματα στον προϋπολογισμό, στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, σε δημόσιες επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία ενός συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων και μετά θα δοθούν τα χρήματα, και αυτό αποτελεί αμοιβαίο συμφέρον, στο οποίο όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια».

Ο πρόεδρος του EWG εξάλλου για ακόμη μία φορά απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος.

Όπως σημείωσε, από τώρα έως τα μέσα Αυγούστου υπάρχει μία σειρά δόσεων που πρέπει να εξοφληθούν. Για τα επόμενα πέντε χρόνια όμως, όπως είπε, η χώρα δεν θα έχει να πληρώσει ούτε καν τοκοχρεολύσια, ενώ η τελευταία δόση αποπληρωμής είναι μετά από σχεδόν 35 χρόνια. Σημείωσε, δε, ότι και ο ίδιος πιστεύει πως «η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι σχετικά εύκολο, ή μάλιστα πολύ εύκολο, να επιτευχθεί».

«Δεν έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Ταυτόχρονα ο Τόμας Βίζερ είπε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ναι μεν εφήρμοσαν στην πράξη το πρόγραμμα όσον αφορά τις δημοσιονομικές περικοπές, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως παραμελήθηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι ενώ στην Αυστρία ένα «στεντ» το οποίο τοποθετείται σε εγχείρηση καρδιάς στοιχίζει 200 ευρώ, στην Ελλάδα το ίδιο κοστίζει 2.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, η διαφορά των 1.800 ευρώ παραμένει σε μεσάζοντες και άλλα μέρη του συστήματος.

Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και βήματα φιλελευθεροποίησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Και ακριβώς αυτά τα βήματα- και δυστυχώς σε αντίθεση προς τα προγράμματα- δεν έγιναν από τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με τον Βίζερ, αυτά τα βήματα θα οδηγούσαν σε δραστικές μειώσεις των τιμών και ως εκ τούτου δεν θα είχε τόσο αρνητικές συνέπειες αυτή η κρίση που προκλήθηκε στην Ελλάδα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο, δυστυχώς, ήταν στην πραγματικότητα.

Συμπερασματικά ο κ. Βίζερ, παρατηρώντας πως από σήμερα αρχίζουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις και πως «στους τέσσερις μήνες παράτασης, η οποία συμφωνήθηκε, θα είμαστε σε θέση να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία».

Ως εκ τούτου, κατέληξε, πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και κατόπιν η κατάσταση διαρκώς θα σταθεροποιείται.