Έντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σε δημοσίευμα του εντύπου ευρωπαϊκής πολιτικής Europolitics, όπου γινόταν λόγος για κατάρτιση έκθεσης περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, ανέφερε πως την έκθεση την είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας Κλάους Βέλε. Αυτή, όμως, δεν ολοκληρώθηκε καθώς την «μπλόκαρε» ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν ήταν ενήμερος.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε επιστολή προς τον Μάρτιν Σουλτς, την οποία συνυπογράφει και η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφουμε σχετικά με μερικά άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρονται σε ένα υποτιθέμενο αίτημα που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συνταχθεί μια έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ενός “Grexit” - χωρίς καμία διαβούλευση μαζί σας ή με την Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας».

Κατά τη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Παπαδημούλης είχε σημειώσει ότι «η αποκάλυψη είναι πολύ σοβαρή και δείχνει του παιχνίδια που ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν σε βάρος της χώρας, αλλά και της σταθερότητας της Ευρωζώνης».