Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο που θα συμπληρώνεται από ένα είδος ενεργειακής μπανανίας» επισήμανε νωρίτερα  ο κ. Λαφαζάνης τοποθετούμενος στο Athens Energy Forum και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών και αξόνων, δεν είναι εξαρτημένος δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης».

Απαντώντας στον υπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης επεσήμανε ότι με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Λαφαζάνης αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας και της Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας και αντιτίθεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και των υποδομών της.

«Πράγματι, με τις λογικές αυτές η Ελλάδα θα γίνει σκέτη “μπανανία”» τονίζει ο κ. Καραγκούνης σε δήλωσή του.

Εξίσου σφοδρή ήταν και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ, δια του απερχόμενου υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πια σε διεθνές επίπεδο ως μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης».

«Με την ενεργό συμμετοχή μας έχουμε αναδείξει τις θαλάσσιες οικονομικές μας ζώνες σε ελπιδοφόρες περιοχές στήριξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τόσο της χώρας όσο και της υπόλοιπης Ε.Ε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε πως η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τεράστιο όφελος και για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσαίες και μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

«Η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» επισημαίνει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία. Η χώρα και ο λαός απαιτούν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως μια σοβαρή, νέα ενεργειακή προοπτική της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης».