Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι ορκωμοσίες των νέων γενικών γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την παρουσία του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου.

Έπειτα από κοινές αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του κ. Παρασκευόπουλου νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο Κωνσταντίνος Κοσμάτος.

Πτυχιούχος της Νομικής του ΑΠΘ, ο κ. Κοσμάτος έκανε μεταπτυχιακό στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών και το 1996 έγινε Διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 1993 είναι Δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης («Παρ' Αρείω Πάγω» από το 2004), με αποκλειστική ενασχόληση σε υποθέσεις ποινικού δικαίου σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. 

Το 2013 του απονεμήθηκε το «Βραβείου Δημητρίου Μπαμπάκου» από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, ως διάκριση «για το ήθος και την ικανότητα κατά την άσκηση του λειτουργήματος και για την συμβολή στην προαγωγή της ποινικής επιστήμης».

Από το 2002 διδάσκει στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αρχικά ως Ειδικός Επιστήμονας και από το 2010 ως Λέκτορας του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στο γνωστικό αντικείμενο της Εγκληματολογίας

Νέος γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ορίστηκε ο Ευτύχης Φυτράκης.

Δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών και διδακτορικό ποινικού δικαίου, ο κ. Φυτράκης έχει εργαστεί για 15 χρόνια ως Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα λειτουργίας των φυλακών και δικαιωμάτων των κρατουμένων. Έχει διενεργήσει αυτοψίες σε μεγάλο αριθμό φυλακών συντάσσοντας αντίστοιχες εκθέσεις.

Έχει εργαστεί σε προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές και σε προγράμματα επανένταξης αποφυλακισμένων. Το 2014 ορίστηκε συντονιστής της ομάδας του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης Βασανιστηρίων (ΟΗΕ-OPCAT). Έχει συμμετάσχει στην σύνταξη του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα καθώς και σε άλλες Νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και πολλές μελέτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τέλος, νέος γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2006-2015). Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Παλαιότερα διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (1997-2004) και συμμετείχε στα διεθνή όργανα στρατηγικής της οργάνωσης (Standing Committee on Research and Action).

Συμμετείχε στο Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού του υπουργείου Παιδείας (2013). Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Ιστορίας και μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικών Επιστημών. 

Εργάζεται ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Έχει εργαστεί στα πεδία της κατάρτισης ενηλίκων, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης στα δικαιώματα του ανθρώπου. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια (ΟΕΔΒ) και εκδόσεις για τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασιστικό φαινόμενο.