Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Η πολύπαθη κεντροαριστερά έχει διασπαστεί σε δεκάδες κομμάτια, με πολλά στελέχη να βρίσκονται είτε σε μικρές ομάδες είτε να ιδιωτεύουν παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή με την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι υπολογίζουν πως ακόμη και τώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 4,6% ως έβδομο κόμμα στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής, το Κίνημα Παπανδρέου εκτός Βουλής και πολλές ομάδες να μην έχουν έκφραση πουθενά, ο χώρος της κεντροαριστεράς εκπροσωπεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 15% .

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , όπως και ο Φώτης Κουβέλης. Πολλοί που κινούνται σε αυτόν το χώρο είχαν βάλει ακριβώς αυτές τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει κάτι νέο στην κεντροαριστερά.

Οι πικραμένοι που δεν έχουν εκπροσώπηση και που θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα στη χώρα και στο πολιτικό σκηνικό θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, από τις οποίες δεν εξαιρούν ούτε το ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζουν κινήσεις ανασυγκρότησης και ενοποίησης του χώρου κάτω από μία στέγη. Μάλιστα, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο που έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του εγχειρήματος που θα είναι «Ομοσπονδία». Θα ήθελαν Συνασπισμός, αλλά το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε προκρίνεται το «Ομοσπονδία».

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να στεγάσουν κάτω από την «Ομοσπονδία» κόμματα του χώρου, κινήσεις αλλά και πρόσωπα.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, πρόσωπα από κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι έμπειροι εκτιμούν πως σύντομα κάτω από το εγχείρημα ίσως στεγαστούν και άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ οι οποίο βρίσκονται πιο κοντά στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία παρά στην Αριστερά.

Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που διαφωνούν με αυτή την κίνηση και οι οποίοι πιστεύουν πως ο χώρος θα λεηλατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας βεβαίως πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει κεντροαριστερή στροφή και πως θα πρέπει να περιμένουν αυτή την στροφή και να ενταχθούν στο κόμμα της Κουμουνδούρου.