«Ες αύριον τα σπουδαία» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνάντηση του ίδιου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία θα παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του από το Παρίσι μετά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «στον ΟΟΣΑ θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αύριο «θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» και στόχος είναι σύμφωνα με τον υπουργό «να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του».

«Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως δεν μιλάμε για «νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», και χαρακτήρισε τον εν λόγω όρο ξεπερασμένο. Όπως είπε, δεν θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων με τον οργανισμό και επικαλέστηκε σχετική δήλωση του Ανχέλ Γκουρία για το θέμα.

«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχέλ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» σημείωσε εξάλλου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Σαπέν, τη χαρακτήρισε εθιμοτυπική. Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, “για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού” γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι».