Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με εκπροσώπους των θεσμών, του γνωστού πλέων ως Brussels Group.

Κατά την πρώτη συνάντηση συζητήθηκε και συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

Συμφωνήθηκε εξάλλου, αύριο να έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι απεσταλμένοι των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, θα έχουν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις, προς τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη. Στις εκτός έδρας διαπραγματεύσεις μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, ενώ τη θέση του Κλάους Μαζούχ, εκ μέρους της ευρωπαϊκής Τράπεζας, αναλαμβάνει ο Ράσμους Ρούφερ.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις πρώτες επαφές.