«Δεν είναι κακή ιδέα να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία με τους εταίρους» δήλωσε o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από το Παρίσι, μιλώντας στην εκπομπή «Οnline», της Όλγας Τρέμη και του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega και σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η παρουσία του στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς.

«Αν χάσουμε εμείς, θα χάσει όλη η Ευρώπη. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές. Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα, προβλέπεται στο Σύνταγμα. Δεν είναι κακή ιδέα να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Διαπραγματευτές θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται» είπε ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι αύριο θα έρθουν κλιμάκια στην Αθήνα. «Οι τεχνοκράτες ανάλογα με το θέμα που χρειάζονται στοιχεία θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζονται σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, για να υπάρχει αποτελεσματική ροή πληροφοριών. Θα τους μεταφέρονται πληροφορίες από τους ομολόγους τους στα υπουργεία. Οι συζητήσεις θα γίνονται σε κάποιους χώρους εργασίας, ίσως σε ξενοδοχεία. Δεν θα δείτε στην Αθήνα κάποιον επικεφαλής κλιμακίων, όπως τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν εισβολές στα υπουργεία, διαπραγματεύσεις με υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Το ότι η τρόικα τελείωσε ισχύει» πρόσθεσε.

Για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είπε ότι ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση των κλιμακίων των δύο πλευρών. «Συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν η ημερήσια διάταξη και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το πώς θα παίρνουν πληροφορίες τα κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα»

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξειδικευθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων για τον οποίο θα αξιολογηθούμε ως τα τέλη Απριλίου. Διαδικασία που θα μας οδηγήσει στον Ιούνιο, με στόχο την κατάληξη τη συμφωνία Ελλάδας-Ευρώπης για την ανάκαμψη της χώρας» είπε ακόμα.

Για Σόιμπλε: Δεν θα πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων

Για την επίθεση που δέχθηκε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, είπε «ρωτήστε τον Σόιμπλε. Όποτε έχω αναφερθεί σε αυτόν έχω αναφερθεί με σεβασμό, όποτε τον βλέπω μιλάμε ιδιαιτέρως πολιτισμένα. Δεν θα κάνω σχόλια πάνω σε αυτά που ακούστηκαν. Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Έχουν συνηθίσει κάποιοι άλλοι να λένε forget it Yannis, forget it Kyriakos. Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια που έχουν με μία ελληνική κυβέρνηση στην οποία δεν περνάνε αυτά τώρα».

Και πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης:

Είναι πολιτική μου απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί στο "οφθαλμός αντί οφθαλμού", στο να είναι όλοι τυφλοί. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των λαών που μας έχει εκλέξει για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση.

Παράλληλα σημείωσε ότι του είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πως η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. «Καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου στο Eurogoup έχει εκνευρίσει πολλούς. Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα είναι πρόβλημα» είπε ακόμα.

Αποκάλυψε ακόμα ότι στην πρώτη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ του τέθηκε το δίλημμα είτε ότι πέφτει η Ελλάδα στα βράχια, είτε αποδεχόμαστε το πρόγραμμα ως είχε και το αρνήθηκε. «Οποιοσδηποτε υπουργός Οικονομικών έλεγε "όχι" και δεν αποδεχόταν το δόγμα που παρουσίασαν οι δύο αυτοί κύριοι, θα δεχόταν την ίδια αποδόμηση που δέχτηκα κι εγώ», πρόσθεσε ο κύριος Βαρουφάκης, τονίζοντας: «Δεν θα πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων».

«Η ΕΚΤ πιέζει και τους εταίρους μας»

Παράλληλα άφησε εκ νέου αιχμές κατά της ΕΚΤ. «H EΚΤ ακολουθεί μία περιοριστική ή και ασφυκτική πολιτική. Έχει διαφορά στο πώς συμπεριφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση με το πώς που συμπεριφερόταν το 2012. Ανέβασαν το πλαφόν δεν μπήκε θέμα ELA, υπήρχε μια χαλαρή αντιμετώπιση. Δεν νομίζω ότι προσπαθούν να ωθήσουν την Ελλάδα για να κάνει πίσω στη διαπραγμάτευση, αλλά πιέζουν και τους άλλους εταίρους, όπως το ΔΝΤ. Αυτό έχει και θετική πλευρά, πιέζουν και εταίρους λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι απ'την τρύπα».

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι να φτάσουμε στον Ιούνιο με μια Ελλάδα σταθερότητας μια συμφωνία με τους εταίρους που θα θέσει τέλος στην κρίση. Στόχος δεν είναι η δόση αλλά η σταθεροποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

O κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν προσθέτοντας ότι η παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και ο πρωθυπουργός γίνεται στο πλαίσιο της «συνεργασίας» με τον ΟΟΣΑ, ώστε να διαμορφωθεί και να επεξεργαστεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο. . «Σήμερα συναντήθηκα μόνο με τον κ. Σαπέν, με τον κ. Μοσκοβισί βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Τον κ. Τόμσεν δεν τον είδα σήμερα, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα πριν από το Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κρίση μαστίζει όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι κοινό. Οι συμμαχίες ιδεών δεν έχουν έννοια. Θέλω να βγούμε από τη λογική των συγκρούσεων, των μπλοκ, των δανειστών και των δανειζόμενων» πρόσθεσε ακόμα.

Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ - Στόχος πλεόνασμα 1-1,5%

«Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Είναι ένα θέμα για μετά τον Ιούνιο» σχολίασε και τόνισε ότι ο συντελεστής του 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριος και νησιά δεν αλλάζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, συμπληρώνοντας ότι πετύχαμε τη μη αποδοχή νέων υφεσιακών μέτρων.

«Μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μία νέα εποχή. Πάμε σε μια νέα βάση που θα έχει στόχο τη μείωση του ΦΠΑ. θα υπάρχει εξομάλυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι λίγοι οι διαθέσιμοι πόροι για τους εφοριακούς. «Στόχος μας είναι ένα μόνιμο φορολογικό καθεστώς» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε πέντε μήνες θα συνδέονται οι συναλλαγές με το ΥΠΟΙΚ, ενώ δήλωσε ότι από ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες θα πάρουμε 6-8 δισ. για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.