Σύμφωνα με τους Financial Times, παρατηρητές στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, χαρακτήριζαν προσπάθεια αντιπερισπασμού την επαναφορά από την κυβέρνηση, του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, στη δεδομένη χρονική στιγμή.  

Το σχετικό αίτημα- γράφουν οι FT, υποδηλώνει ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, είναι πιο εχθρικές από ποτέ, ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM/EFSM- αυτών που από χθες ονομάζονται Brussels Group. Αλλά ταυτοχρόνως, στο παρασκήνιο, εκτιμάται ότι είναι μια κίνηση έναντι των εσωκομματικών επικριτών οι οποίοι και αντιδρούν στον συμβιβασμό που επετεύχθη. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι το άρθρο των FT είναι εύστοχο, χωρίς να γνωρίζουμε αν οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι απόρροια σχεδιασμού. 

Κυβερνητικοί κύκλοι, αποσαφήνισαν χθες ότι στο Brussels Group θα δίνεται η δυνατότητα να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα. Και σήμερα οι τεχνικοί σύμβουλοι σπεύδουν στην Αθήνα. Για ένα «on Site Exchange of Facts»- πήξαμε στα νέα ονόματα. 

Φυσικά τα ονόματα και οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους. Την ιδιαίτερη αξία τους αν θέλετε. Ωστόσο οι εξελίξεις δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα βγει κανείς ΣΥΡΙΖΑίος να μιλάει (και πάλι) για κρέας που βαφτίζεται ψάρι. Εκτός και αν έχει καλμάρει με το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων- όπως λένε οι FT.  

Να διευκρινίσουμε για να μην παρεξηγηθούμε: Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι όντως σοβαρό ζήτημα. Όπως και το κατοχικό δάνειο. Βεβαίως και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις απαιτήσεις μας, στο βαθμό που πιστεύουμε ότι έχουμε τα χίλια δίκια. Το timing να προσέξουμε. Για να μην δίνουμε το δικαίωμα σε εγκυρότατα μέσα του εξωτερικού, όπως οι FT, να μιλάνε για προσπάθειες εξευμενισμού της εσωκομματικής (του ΣΥΡΙΖΑ) αντιπολίτευσης. Και να αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας.  

Σε ότι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group που θα επισκεφθούν την Αθήνα, έχουμε την περιέργεια να δούμε πού θα τους εγκαταστήσουν για τα ραντεβού με τους έλληνες ομόβαθμούς τους, μιας και πόδι στα υπουργεία- όπως λέγεται, δεν θα πατήσουν. Και έχουμε την περιέργεια, γιατί όπως είπαμε όλα έχουν τον συμβολισμό της.