Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη όλοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν  την έκθεση, εκτιμώντας ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας, αφού παρατηρούνται μια σειρά από παραβιάσεις, μια σειρά από γκρίζες ζώνες σε πολύ βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες που θέλουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η κ. Σπυράκη όπως αναφέρει στην παρέμβασή της διαφώνησε με την ουσία του ψηφίσματος, καθώς αυτό περιλαμβάνει μια βασική αντίφαση και δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει κάτι που έκανε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Ολόκληρη η παρέμβαση της κυρίας Σπυράκη: 

«Διαφωνώ με την ουσία του ψηφίσματος γιατί περιλαμβάνει μια βασική αντίθεση.
 
Ενώ παραδέχεται ότι η FYROM, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα τα οποία περιέγραψε αναλυτικά, μόλις πριν από λίγο ο Επίτροπος Χαν, στην λειτουργία της Δημοκρατίας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι μοναδικό εμπόδιο για να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι το διμερές πρόβλημα με το όνομα με την Ελλάδα.
 
Το πρόβλημα δεν είναι διμερές. Είναι διεθνές. Μεγάλωσα, σπούδασα, εργάστηκα στη Μακεδονία και ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει εκεί. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα η οποία έχει Κοινοβούλιο που η αντιπολίτευση δεν κάθεται στα έδρανά του αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει έναν παράλληλο θεσμό. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών με τη συμμετοχή  στενού συγγενικού του προσώπου. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα που τα μέσα ενημέρωσης διώκονται εξαιτίας της επιλογής τους να εκφράζουν άλλες απόψεις. Σε αυτή τη χώρα η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα.
 
Είστε σίγουροι ότι θέλουμε μια τέτοια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εγώ θα καταψηφίσω».