Από τον πάγο στο μπαρούτι οι ελληνογερμανικές σχέσεις, με τις αντιπαραθέσεις να εξελίσσονται σε δύο επίπεδα. Ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Βαρουφάκη και Σόιμπλε για τη διαπραγμάτευση και σε επίπεδο διπλωματίας με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις
 
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης «πάγωσαν» τις ελληνογερμανικές σχέσεις με τις δύο πλευρές να τηρούν στάση αναμονής... Τον πάγο επιχείρησε να σπάσει πρώτος ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
 
Ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του αλλά και πόδι στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τον Σόιμπλε, η οποία προϊδέασε όλους ότι η συνέχεια θα είναι σκληρή και δύσκολη. 
 
Την ίδια ώρα και λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου σενάρια που ήθελαν κατ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ έστω και στο περιθώριο της Συνόδου, διαψεύστηκαν εκατέρωθεν, με την ελληνική πλευρά να προωθεί τη φιλοσοφία του «η Μέρκελ είναι μια από τους 27». 
 
Η χημεία των δύο πλευρών δεν βρέθηκε ποτέ, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρεί μια σειρά από συνεντεύξεις στον γερμανικό Τύπο- μέχρι και στη Bild έδωσε συνέντευξη- και να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα ακόμα και απέναντι στον ελληνικό λαό. 
 
Το «λυπάμαι τους Έλληνες» του Σόιμπλε,  είχε προκαλέσει την αγανάκτηση και τη σκληρή απάντηση δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Η προσωπική επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς, μετά το eurogroup, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νούμερο δύο του Μεγάρου Μαξίμου, υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
 
«Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι δηλώσεις του είναι, επίσης, σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο και είναι ασύμβατες, τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ε.Ε. για εξεύρεση μιας νέας λύσης», είπε σε τόνο και ύφος που σπάνια χρησιμοποιεί.
 
Ταυτόχρονα σε επίπεδο διπλωματίας, η αύξηση των πιέσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου για το Δίστομο και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο να κάνει λόγο για τα αρχεία της Βέρμαχτ που έχει στη διάθεσή του, έφεραν τις σπασμωδικές αντιδράσεις της Γερμανίας που κάναν λόγο για ελληνική επίθεση και νόμιμη γερμανική άμυνα. 
 
Αυτή η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έφερε και το ελληνικό διάβημα στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών
 
Η Αθήνα έτσι εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του έλληνα ομολόγου του καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε αποτελούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά.