Στο μισό μείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου τον αριθμό των νοικοκυριών που θα δικαιούνται επίδομα σίτισης, σε σχέση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει πρόγραμμα επιδότησης διατροφής µε κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες κάτι που αναφερόταν και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup (φωτό), όμως η αναπληρώτρια υπουργός έκοψε στο μισό τον αριθμό των νοικοκυριών. 

Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στη Βουλή η κυρία Φωτίου ανέφερε ότι θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως οι ρυθμίσεις του είναι μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τις πολυάριθμες υποσχέσεις της κυβέρνησης. «Δύο δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογείτο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ το νομοσχέδιο δίνει 200 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα αφιέρωσε υπερδιπλάσιο ποσό 550 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολιτών και νοικοκυριών» υπενθύμισε ο βουλευτής. Επανέλαβε τα επιχειρήματα που είχε θίξει και το «Ποτάμι», χθες, δια της Αντιγόνης Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας αναντιστοιχία ανάμεσα στην επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup και στην κοστολόγηση του νομοσχεδίου: «Ο υπουργός Οικονομικών, μιλά στην επιστολή του για δαπάνες σίτισης 300.000 νοικοκυριών με κόστος 270 εκατ. ευρώ, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται δαπάνη 137,7 εκατ. ευρώ. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί» διαπίστωσε ο βουλευτής.

«Από τη νέα δομή της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν θα προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά θα προκύψει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης και αν η κυβέρνηση ρωτήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα το επιβεβαιώσουν» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά. Αν το πολλαπλασιάσετε, θα βρείτε τα 137 εκατ. ευρώ» απάντησε η κυρία Φωτίου. «Ο κ. Βαρουφάκης άλλα αναφέρει στην επιστολή του» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η επιχειρηματολογία σας είναι ευτελής. Αν είστε εσείς ο θεματοφύλακας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σας ευχαριστούμε και μας λέτε πώς δεν δίνουμε 2 δισ. ευρώ στον πρώτο μήνα, με άδεια τα ταμεία που αφήσατε!» ανταπάντησε οργισμένη η κυρία Φωτίου.

Απορία πάντως προκαλεί η αντιστοίχιση των φυσικών προσώπων με τα νοικοκυριά αφού βγαίνει μέσος όρος δύο ατόμων ανά νοικοκυριό.

ΝΔ: Έπεσαν έπεσαν οι μάσκες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης εξαπέλυσε δριμύτατα πυρά κατά της κυβέρνησης. 

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πέρυσι διένειμε 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων χωρίς οικονομικά ισοδύναμα. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου από τα 2 δισ. που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ότι θα διέθετε άμεσα, αναζητά τώρα 200 εκατ. ευρώ με ισοδύναμα, δηλαδή με νέα μέτρα. Ήταν προφανές ότι τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά που δήθεν θα περιελάμβανε το μέτρο για τη σίτιση δεν καλύπτονται από αυτά που έχει ήδη προϋπολογίσει» τόνισε.

«Και σήμερα αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός στη Βουλή ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι 155 χιλιάδες. Άρα οι υποσχέσεις που μοίρασε η κυβέρνηση στον κόσμο και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης στους εταίρους προχθές ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα ψέματα» πρόσθεσε.