current views are: 2

12 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:37

«Άνοιγμα» στην αντιπολίτευση από τον Τσίπρα: Δέχθηκαν πιέσεις από την τρόικα

Mήνυμα προς τους εταίρους για τήρηση της συμφωνίας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΟΣΑ.

Δημοσίευση 14:37’
αρθρο-newpost

Mήνυμα προς τους εταίρους για τήρηση της συμφωνίας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΟΣΑ.

Mήνυμα προς τους εταίρους για τήρηση της συμφωνίας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για  την υπογραφή συμφωνίας παροχής τεχνογνωσία στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα στην αντιπολίτευση και, ιδίως στα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, για τους εκβιασμούς που δέχθηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Εν μέσω της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι ασκήθηκαν πιέσεις, δείχνοντας έτσι τη διάθεση να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαλόγου με την αντιπολίτευση, για την ενίσχυση της χώρας απέναντι στους εταίρους. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Δεν θέλω να ασκήσω ξανά κριτική στο αποτυχημένο πρόγραμμα, όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την πλευρά της λεγόμενης τρόικας είδαμε πάρα πολλές φορές εκβιασμούς –θέλω να είμαι δίκαιος και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχτηκαν πιέσεις– , ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις και μισθοί δεν θα δοθούν δόσεις.

Δεν είδαμε ποτέ όμως έναν αντίστοιχο εκβιασμό για δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, δεν ακούσαμε ποτέ ότι αν δεν καταργηθούν με νόμο οι “τριγωνικές” συναλλαγές δεν θα δοθούν οι δόσεις. Αλλά η βασική διαφορα είναι ότι το προηγούμενη πρόγραμμα είχε ως βασικό στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αρκετά με την λιτότητα, πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης και συγκεκριμένα της δόσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει κενά στο θέμα της χρηματοδότησης. Προχωράμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους, θα πρέπει να είναι κι εκείνοι για να προχωρήσει η συμφωνία. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της  Αν δεν υπάρξει, όμως, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει μία συμφωνία και κάποιος που την υλοποιοεί και κάποιος άλλος που τη δυναμιτίζει τη δυναμιτίζει».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αμοιβαία καχυποψία με τους εταίρους σημειώνοντας «γι’ αυτό πρέπει να χτίσουμε γέφυρες αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα οι αμοιβαίες καχυποψίες θα υποχωρήσουν για να προχωρήσουμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του newpostΕλένης Καλογεροπούλου για το πώς θα κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έχει μπει σε ράγες η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης. Αν εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, θα δώσει την δυνατότητα να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, για να προχωρήσουμε στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια απερίσπαστοι. Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε για τη συμφωνία με τον Οργανισμό ότι «συνυπογράψαμε μια νέα περίοδο της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ, μια περίοδο ειλικρινούς συνεργασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη της πατρίδας, μιας συνεργασίας που συνιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει συνδρομή, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, όχι μεταρρυθμίσεις που τις γνωρίσαμε ως σήμερα, που στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας μετέτρεψαν τη μεταρρύθμιση σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης» και πρόσθεσε:

Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε από κοινού με τον ΟΟΣΑ να προωθήσουμε στην Ελλάδα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε αποτελεσματική διοίκηση, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις, το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Τη μετατροπή, δηλαδή, της Ελλάδας, σε μια κανονική χώρα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όπου ο δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι υψηλός και ο δείκτης διαφθοράς χαμηλός.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες, με το παρελθόν της διαπλοκής και της εξάρτησης του πολιτικού συστήματος από την οικονομική ολιγαρχία. Μπορούμε και πρέπει να τις προωθήσουμε. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτώμενη με τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Έχουμε μια κυβέρνηση που την υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και του λαού».

Συνέχισε ακόμα, λέγοντας ότι με τον κ. Γκουρία «ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που θα έχει συνέχεια και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς. Πριν από τέσσερα χρόνια το ΔΝΤ επέβαλε στη χώρα μας μια πολιτική σκληρής λιτότητας. Τώρα, ένας άλλος διεθνής οργανισμός έρχεται για να συνεργαστούμε, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αποκαταστήσουμε το χαμένο έδαφος μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Δεν θέλω να μιλήσω για τις διαφορές του παλιού από το προηγούμενο πρόγραμμα. Κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν, κάθε οργανισμός έχει το ρόλο του. Εμείς ανταποκρινόμαστε στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργου, με την βοήθεια του ΟΟΣΑ, να ενισχύσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα» είπε ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν να κάνουμε, αλλά που θέλουμε να κάνουμε» σχολίασε ο κ. Τσίπρας με τη σειρά του, μιλώντας για διαφορά μεταρρυθμίσεων του μνημονίου με αυτές που θα κάνουμε τώρα.

Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι «ήταν μεγάλο προνόμιο που δεχτήκαμε τον έλληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του. Μας περιμένει σκληρή δουλειά. Είναι μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Είχαμε μια πρώτη συνάντηση στην Αθήνα δέκα μέρες μετά τις εκλογές».


σχετικα αρθρα