Για «περιθώρια ευελιξίας» στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας ότι το Ταμείο «παραμένει σε ετοιμότητα» για να βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει η διαδικασία αξιολόγησης.

Μιλώντας κατά τη σημερινή συνέντευξή Τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Ράις ανέφερε ότι στις τεχνικές συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι η Ίβα Πέτροβα, ενώ στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από μέρος του Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος παραμένει στη θέση του στις συζητήσεις που θα γίνονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε αν ο κ. Γκογιάλ θα μεταβεί στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα «για το ποιος θα πάει πού και πότε», επισημαίνοντας ότι συνηθίζεται να αλλάζουν, κάθε τόσο, οι ρόλοι των στελεχών στο Ταμείο.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση του προγράμματος» και ότι οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα «δεν αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή» στη διαδικασία αποστολής του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι «είναι σημαντικό» που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές. 

«Μερικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες» και «θα συνδυαστούν με τεχνικές συζητήσεις» στην Αθήνα, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν και θα επανεκκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ακόμα τις «δημόσιες τοποθετήσεις» των ελληνικών Αρχών ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει κανονικά τις δόσεις της προς το Ταμείο.

Επανέλαβε ακόμα ότι η δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε εικασία για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη και δεν περιμένουμε πως θα φύγει», είπε, εκτιμώντας ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει το Ταμείο.