Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στη Βουλή για την κοστολόγηση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τους δικαιούχους του επιδόματος σίτισης.

Σε δήλωσή της, κ. Φωτίου, επεσήμανε ότι «η ΝΔ, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί την τακτική του εκφοβισμού, αναφέρει σε δήλωση της ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα καταφύγει σε νέα μέτρα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της για την ανθρωπιστική κρίση».

«Μια δήλωση προδήλως ψευδής, καθώς ο κ. Μάρδας έχει ήδη εξηγήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή τις πηγές των 200 εκατομμύριων που χρειάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος. Και βέβαια παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν παρά ένα τμήμα των δεσμεύσεων του προγράμματος μας» σημειώνει και προσθέτει:

«Ως όψιμοι όμως θεματοφύλακες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα όφειλαν να αναρωτηθούν μήπως οι δικές τους πολιτικές έφτασαν τη χώρα στην κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αναφορικά δε με τους δικαιούχους του προγράμματος σίτισης η κ. Φωτίου αναφέρει:

«Όσο για τη συνέχεια της δήλωσης, η οποία αναφέρεται ειδικότερα στο μέτρο για τη σίτιση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ όφειλε να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι ακούει. Διότι (...) διευκρίνισε στη συζήτηση στη βουλή ότι στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου αναφέρεται επί λέξει στο σημείο 3 ότι “από τις διατάξεις του τρίτου άρθρου εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν κατά ανώτατο όριο 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά”».

Απαντώντας ο κ. Καραγκούνης στη δήλωση της κ. Φωτίου, σημειώνει πως η αναπληρώτρια «υπουργός επιβεβαίωσε τα ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα». 

«Παραδέχεται ότι η σίτιση αφορά περίπου 155.000 νοικοκυριά. Η ίδια είχε δηλώσει, στις 6/3/15 ότι: “Λέμε περίπου μέσο όρο 100 ευρώ το μήνα για 300.000 οικογένειες για 9 μήνες”», σημείωσε και κατέληξε:  

«Ο κ. Βαρουφάκης, μάλιστα, στην επιστολή που έστειλε στο Eurogroup, ανέφερε και αυτός 300.000 οικογένειες. Τρικυμία εν κρανίω και απίστευτα ψέματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης σε σχόλιο του για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά πέρυσι διένειμε 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων χωρίς οικονομικά ισοδύναμα».

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου από τα 2 δισ. που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ότι θα διέθετε άμεσα, αναζητά τώρα 200 εκατ. ευρώ με ισοδύναμα, δηλαδή με νέα μέτρα. Ήταν προφανές ότι τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά που δήθεν θα περιελάμβανε το μέτρο για τη σίτιση δεν καλύπτονται από αυτά που έχει ήδη προϋπολογίσει» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε:

«Και σήμερα αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός στη Βουλή ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι 155 χιλιάδες. Άρα οι υποσχέσεις που μοίρασε η κυβέρνηση στον κόσμο και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης στους εταίρους προχθές ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα ψέματα».