Εσωκομματικές αναταράξεις προκαλεί στους «Οικολόγους Πράσινους» η ανακοίνωση του Γιάννη Τσιρώνη για τις Σκουριές.

Ο προερχόμενος από το συγκεκριμένο κόμμα αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε «νόμιμη»  την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, προκαλώντας όχι μόνο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και το ίδιο του το κόμμα:

««Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος», έλεγε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Τετάρτης. 

Μήλο της Έριδας ο οικολόγος υπουργός 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» έχουν χωριστεί σε δύο... συνιστώσες. Η πρώτη, υποστηρίζει αφανώς τον υπουργό, αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία ότι ο Γιάννης Τσιρώνης δεν είναι πια ακτιβιστής, ασκεί διακυβέρνηση και πρέπει να πατάει γερά στο έδαφος. «Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι της εξόρυξης του παρουσίασαν άδεια υλοτόμησης στο δάσος, ήταν υποχρεωμένος, προσωρινά, να το δεχτεί».

Η άλλη πλευρά, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θέλει πιο δυναμική αντίδραση. Θεωρεί πως έπρεπε, από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός να καταγγείλει τον δασάρχη και όσους συνέβαλαν στο να λάβει η εταιρεία άδεια για να αποψιλώσει το δάσος. Αυτή, άλλωστε, ήταν και προεκλογικά η θέση του κόμματος: ούτε φύλλο από δένδρο να μην κοπεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Και περίμενε το στραβοπάτημα για να αντιδράσει καθώς έχει παραγκωνιστεί από τους «λοχαγούς», τους σαραντάρηδες του κόμματος από τους κόλπους των οποίων προέρχεται και ο υπουργός. 

Οι ανακοινώσεις... των συνιστωσών 

Η πρώτη δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τον πρώην επικεφαλης της Εκτελεστικής Γραμματείας των «Οικολόγων Πρασίνων», Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος με μια ανάρτησή του στο facebook αναρωτήθηκε:

«Ποιος έλεγχος και με ποια αξιοπιστία; 
-Ποιος νόμος και με ποια περιβαλλοντική ηθική;»

Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την ανάκληση της αναστολής της εκτεταμένης και καταστροφικής υλοτόμησης 300 στρ δασικής έκτασης στη Λάκα Καρατζά στην Χαλκιδική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Με δεδομένο ότι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή προσφυγές σε διοικητικά και δικαστικά όργανα και αμφισβητείται η νομιμότητα υλοποίησης της επένδυσης, ο κίνδυνος μιας άσκοπης αλλά ανεπανόρθωτης καταστροφής στον δασικό πλούτο και το περιβάλλον της περιοχής επανέρχεται. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει διεξοδικά όλες τις πτυχές της επένδυσης, χωρίς να αρκείται σε μια επιφανειακή τήρηση της νομοθεσίας αλλά να προχωρήσει στην επανεξέταση της ΜΠΕ, να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα χρήσης κυανίου, να προστατέψει την περιοχή Natura 2000 και να μην επιτρέψει αυτή τη μη αναστρέψιμη καταστροφή στο αρχέγονο δάσος και τα υδατικά αποθέματα της Χαλκιδικής.

Η διαφορά στις δύο ανακοινώσεις είναι εμφανής: H πρώτη δείχνει ποιος θα παίξει στο μέλλον ρόλο... «Αριστερής Πλατφόρμας» στους κόλπους των οικολόγων. H δεύτερη αποφεύγει να «δείξει» τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και προκρίνει την ήπια τακτική που προτείνουν οι «σαραντάρηδες» του κόμματος- με τις προσφυγές και τα δικαστήρια κάποια στιγμή... ίσως... θα κερδίσουμε.