«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία θέτοντας παράλληλα τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ως συνέπεια των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης. Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο όταν αντιστοιχεί στο 178% του ΑΕΠ, με τις δαπάνες για τους τόκους να ανέρχονται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2021, μετά το οποίο θα αυξηθούν στα 11 δισ. και στα 24,5 δισ. το 2022. Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με μη ρεαλιστικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και 4,5% από εκεί και πέρα, μόνο και μόνο για να προσποιηθούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη».

Στόχος λαθρεμπόριο, κόμματα, ΓΓΔΕ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Και πρόσθεσε:

Θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την ατζέντα σε ορισμένους τομείς, όπως: Πράσινη Ανάπτυξη, Κοινωνική Οικονομία, Νέα δικτυακά συστήματα, Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα (clusters).

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων» είπε και πρόσθεσε: «Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά. Προχωρώντας σε μια πιο οικονομική ατζέντα, θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

«Η Ελλάδα παραμένει σε δεινή θέση»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει, και ότι «αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο» και ζήτησε τη δημιουργίας μιας νέας ποιοτικής -όπως τόνισε- σχέσης με τους ευρωπαίους εταίρους, «η οποία θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση».

Σημείωσε ακόμη ότι ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης και κοινωνικών δυσκολιών, η Ελλάδα παραμένει σε δεινή οικονομική κατάσταση και ότι το έργο της κυβέρνησης «κάθε άλλο παρά εύκολο είναι». «Απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιστορικά ριζωμένων αδικιών και της αναποτελεσματικότητας του οικονομικού μας συστήματος» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αγωνίζεται, ως Ευρωπαίος ηγέτης, ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη, «επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis, αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας».

Έκανε λόγο για «παγίδα λιτότητας» στην Ευρώπη και για «ανάγκη για μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. «Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» και υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό στη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, ώστε να μην παραδοθεί η Ευρώπη «στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά».

«Πολύτιμη η συνδρομή του ΟΟΣΑ»

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή του ΟΟΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Χρειαζόμαστε τεχνική εμπειρία ώστε να εντοπίσουμε τις θεσμικές δομές που μπλοκάρουν τις αλλαγές και να τις μεταρρυθμίσουμε με σταθερό τρόπο. Η συνδρομή του ΟΟΣΑ στο θέμα αυτό είναι πολύτιμη. Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με νέες ιδέες. Θέλουμε τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η θέση μας είναι ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα. Και είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε ότι είμαστε σε ευρεία συμφωνία με την πρωτοπόρα έρευνα διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, για το θέμα αυτό.
Επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων. Η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά, και σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την εφαρμογή τους».