Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση που υποβλήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες – προκλητικές - δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε πως το διάβημα αφορούσε την ουσία των λεχθέντων του κ. Σόιμπλε και όχι την μετάφραση των δηλώσεών του.

«Πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την Κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Το υπουργείο Εξωτερικών, ουσιαστικά απάντησε στις διευκρινίσεις που δόθηκαν από γερμανικής πλευράς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. Σημειώνεται πως σχετική σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Στέφεν Ζάιμπερτ, απάντησε:

«Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, απαντώντας στην τελευταία ερώτηση που του υπεβλήθη, δήλωσε: “Το ότι είναι (ενν. τον Γ. Βαρουφάκη) τώρα ξαφνικά πολιτικά αφελής στο θέμα "επικοινωνία" μου είναι εντελώς καινούργιο, του είπα”. Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που του προσάπτεται από σήμερα το πρωί».

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα εξέφρασε τη δυσφορία της προς το Βερολίνο για τις δηλώσεις του Σόιμπλε, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε αποτελούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Η Αθήνα όφειλε να αντιδράσει εκτιμάται από την κυβερνητική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «είναι ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας».