Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπάει ο έλληνας πρωθυπουργός, βγαίνοντας μπροστά από την διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. 

Στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι να φέρνει τους δανειστές προ των ευθυνών για την αμοιβαία καχυποψία που έχει δημιουργηθεί και από την άλλη να δείξει ότι η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα, με μια Ελλάδα που θα ταράξει τους εταίρους στη μεταρρύθμιση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα της σκληρής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Βερολίνο στο μείζον εθνικό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Με τον τρόπο αυτό υπενθυμίζει στον «σκληρό» εταίρο, ότι το δάχτυλο το κουνάει εκείνος που τηρεί και τις δικές του υποχρεώσεις. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και στους θεσμούς από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, επικαλούμενος την «εντιμότητα» των δανειστών στην τήρηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, ενώ επανέφερε το «κούρεμα» του χρέους τόσο απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και για την τελική διαπραγμάτευση του Ιουνίου. 

Την ίδια ώρα, στέλνει και το μήνυμα του «μετανοημένου μαθητή», υιοθετώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τη βούλα του ΟΟΣΑ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει ένα «tool kit», όπως του κ. Σαμαρά, και ότι θα εθνικοποιήσει ουσιαστικά την τεχνογνωσία που θα λάβει από τον Οργανισμό. Πράγμα, ωστόσο, που μένει να δούμε στην πράξη...

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της «βρέξει χιονίσει». Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αποστροφή του για την εκταμίευση της δόσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν δεν δοθεί στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Η παραδοχή εκ μέρους του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πιέστηκαν από τους εκβιασμούς της τρόικας για να αποδεχτούν περικοπές μισθών και συντάξεων και μέτρα ακραίας λιτότητας. Με τον τρόπο αυτό είναι σαν να έκανε μια πρoβολή στο μέλλον, θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενη κακή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν δεν επανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, οι εξελίξεις ενδεχομένως να είναι δυσμενείς στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας