current views are: 1

12 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση21:25

«Πράσινο» από τις επιτροπές στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Το πράσινο φως από τις συναρμόδιες επιτροπές έλαβε το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δημοσίευση 21:25’
αρθρο-newpost

Το πράσινο φως από τις συναρμόδιες επιτροπές έλαβε το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πράσινο φως από τις συναρμόδιες επιτροπές έλαβε το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα.

Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου (μεταφορά μαθητών και παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους).

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε βελτιώτικές παρατηρήσεις σε άρθρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση.

Πρότεινε μεταξύ άλλων να εξειδικευθεί η κατευθυντήρια αρχή ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ, να απαγορευτεί για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιδότηση ενοικίου, η στέγαση δύο οικογενειών στον ίδιο χώρο, να μπει ανώτατο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση σίτισης, τα 12.000 ευρώ ανά οικογένεια (πάντα σε περίπτωση συμβίωσης), και να δοθούν κίνητρα εντός του νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι πρότεινε το επίδομα σίτισης μέσω «έξυπνης κάρτας» να δίνεται στις γυναίκες της κάθε οικογένειας, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μέτρου, και να ληφθεί μέριμνα ώστε η επιδότηση του ενοικίου, να μην προκαλέσει και αύξησή του – φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επέμειναν στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θεωρώντας έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν έχουν εγγραφεί σχετικοί πόροι στον Προϋπολογισμό.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, εγκάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση για αθέτηση των αντιμνημονιακών προεκλογικών της υποσχέσεων – με το ΚΚΕ μάλιστα, να εγκαλεί την κυβέρνηση δια της Δ. Μανωλάκου, πως «είσαστε η συνέχεια του παλιού, της νέας αντιδραστικής Ε.Ε., των συνεχών μνημονίων και του ΝΑΤΟ που μακελεύει χώρες και λαούς».

Τροπολογίες από το υπουργείο Υγείας

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε την κατέθεσε 14 τροπολογίες που αφορούν:

  • Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).
  • Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
  • Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
  • Ρύθμιση για το «πλαφόν του 9%», για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.
  • Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
  • Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

σχετικα αρθρα