Με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 όταν απείλησε να προχωρήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις στη παρουσιάζουν οι Financial Times την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σκληρή ρητορική κατά της Γερμανίας με αιχμή την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τότε ξένοι διπλωμάτες εξέφραζαν φόβους πως η Ελλάδα θα μετακινηθεί προς το μπλοκ των Αδέσμευτων χωρών πράγμα που έγινε, δίχως ωστόσο να κλείσουν οι βάσεις.

Μπορεί οι στόχοι να είναι διαφορετικοί σήμερα και τα θέματα να είναι περισσότερο οικονομικά και λιγότερο πολιτικά αλλά οι περιστάσεις έχουν αρκετές ομοιότητες παρατηρούν οι FT.

Η Γερμανία έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη θέση του κακού για τους Έλληνες ενώ υπεύθυνη για τα προβλήματα των Ελλήνων θεωρείται η Τρόικα αντί του ΝΑΤΟ.

Το τρίτο στοιχείο που επικαλούνται οι Financial Times είναι η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ σημαντικών στελεχών του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ μετά την πτώση των ποσοστών του κόμματος που θεωρήθηκε υπεύθυνο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι τέτοιου είδους ρητορική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον περιορισμό των εσωτερικών εντάσεων σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με την αριστερή πτέρυγα που αντιτίθεται στον συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Οι FT υπενθυμίζουν ότι τελικά η στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου απέδωσε και η ένταση με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες χαλάρωσε. «Υπάρχουν σημάδια ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει την ίδια μανούβρα. Η φράση του για "τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ" ήρθε ακριβώς πριν την έναρξη των λεπτομερών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» προσθέτουν οι Financial Times.

Η συντάκτης του άρθρου σημειώνει, όμως, και μια διαφορά: Ο Παπανδρέου είχε αντιμετωπίσει τα θέματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο ο ίδιος ήταν ακόμα αντιπολίτευση κρατώντας υπό αυστηρό έλεγχο το κόμμα του και λαμβάνοντας αποφάσεις με ένα μικρό συμβούλιο έμπιστών συνεργατών. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε μια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερασπιστεί τη στροφή - κατά τους FT - 180 μοιρών όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα με 30 βουλευτές να εκδηλώνουν τη διαφωνία τους.