Στον οδικό χάρτη για το άσυλο που παρουσίασε η Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπυολος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη έχουν επιτευχθεί κάποια θετικά αποτελέσματα αλλά πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά.

Όπως υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος, ο οδικός χάρτης έχει ως στόχο την επείγουσα αντιμετώπιση όλων των βασικών εκκρεμών ζητημάτων του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο από τις βασικές προκλήσεις είναι η διαθεσιμότητα και η βιωσιμότητα των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και των κέντρων ανοικτής φιλοξενίας, ενώ όπως είπε το ζήτημα της κράτησης αιτούντων ασύλου πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. ​

Ειδικότερα, η κράτηση μεταναστών υπό ακατάλληλες συνθήκες θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα, ειδικά στις περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, είπε και τόνισε ότι σε αυτό, εξάλλου, έχει δεσμευτεί η νέα Ελληνίδα Υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες της θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα για την αποτελεσματική εξασφάλιση της εφαρμογής του νέου αυτού σχεδιασμού, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες της θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα για την αποτελεσματική εξασφάλιση της εφαρμογής του νέου αυτού σχεδιασμού» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε ερώτηση για πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε:

«Πρώτα από όλα είναι προφανές ότι δεν σχολιάζουμε απόψεις άλλων πολιτικών. Σας θυμίζω επίσης, ότι για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν είμαι Έλληνας πολιτικός, αλλά Ευρωπαίος Επίτροπος. Μένω στο γεγονός ότι η Ελληνίδα Υπουργός Μετανάστευσης ήταν ξεκάθαρη σήμερα στο Συμβούλιο. Μας παρουσίασε τον οδικό χάρτη και μπορώ να σας πω ότι είμαστε απολυτά ικανοποιημένοι με αυτά που είπε. Ο οδικός χάρτης καλείται να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια συνολική προσέγγιση για τη μεταναστευτική πολιτική».