Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Την επισφράγιση της φιλίας του με τον πρόεδρο της Κομισιόν περιμένει να δει έμπρακτα, σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απελευθερώσει κάποια κονδύλια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση. 

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε αυτό το σενάριο, αφού εάν ο ευρωπαίος αξιωματούχος προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, θα μπορέσει να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση των αναγκών ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, ακόμα, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ έπειτα από καιρό θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο. Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού παρά την κριτική που έχει ασκήσει κατά καιρούς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για την τετράμηνη συμφωνία, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτόν και τον μέντορά του να εξομαλυνθούν. Άλλωστε, κατ' επανάληψη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι η κριτική του Μανώλη Γλέζου είναι καλοδεχούμενη κι ας είναι μερικές φορές υπερβολική.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτημα που ανέβασε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο έχει πρωτοστατήσει ο Μανώλης Γλέζος. Άλλωστε ένας από τους λόγους που το ιστορικό στέλεχος της Αριστερας παρέμεινε στην Ευρωβουλή έιναι και αυτός.

Χθες πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία με τον οποίο συμφώνησε να παρασχεθεί σημαντική βοήθεια από τον Οργανισμό στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Σε ερώτηση για το πώς θα υλοποιηθούν αυτές, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει με το «σταγονόμετρο» ρευστότητα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup. Αν εφαρμοστεί, μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αισθανθεί «τη θηλιά γύρω από το λαιμό του», εννοώντας τον ασφυκτικό κλοιό που επιβάλλουν στη χώρα οι εταίροι, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. «Θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων» είπε, ενώ τόνισε ότι θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.