Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με τη χθεσινή δημοσίευση της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση και τη σύσταση του άτυπου δεκαπενταμελούς Πολιτικού Συμβούλιου του κόμματος, η ηγετική ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού συνεχίζει την κατάρτιση του νέου κομματικού οργανογράμματος, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή. 

Η δημιουργία του νέου Οργάνου είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλη του θα είναι οι κ.κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Νικήτας Κακλαμάνης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σάκης Ιωαννίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Καραγκούνης.  

Εκτός από τους παραπάνω, στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, που θα χαράσσει τη «γραμμή» του κόμματος για όλα τα θέματα, θα συμμετέχει ένας σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά (είτε ο κ. Λαζαρίδης, είτε ο κ. Παπασταύρου, ανάλογα με τη θεματολογία) και τέσσερις βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά προβλέπονταν δύο σύμβουλοι του Προέδρου, όμως ακούγοντας τα μέλη της Κ.Ο., ο κ. Σαμαράς τους μείωσε σε έναν, αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών από τρεις σε τέσσερις. 

Οι βουλευτές που θα συμμετέχουν, θα εκλεγούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μυστική ψηφοφορία που θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση. Το επόμενο βήμα του κ. Σαμαρά είναι ο ορισμός στη θέση των τομεαρχών, βουλευτών που είχαν διατελέσει υπουργοί στην κυβέρνησή του μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα ονόματα που έχουν επιλεγεί ήδη ή συζητούνται, η στόχευση του Προέδρου της ΝΔ φαίνεται να είναι διπλή. 

Πρώτον, να υπάρχει άμεση αντιπολιτευτική παρέμβαση στις κυβερνητικές κινήσεις από τα γαλάζια στελέχη που θα αναλάβουν τομεάρχες ανάλογα με το ζήτημα που θα είναι στην επικαιρότητα, ώστε η φωνή της ΝΔ να είναι ισχυρή τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής και να προβάλλεται το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να αποτελεί βάση και μέτρο σύγκρισης με τα αποτελέσματα της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. 

Δεύτερον να διεμβολιστούν οι ομάδες των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που συνεχίζουν να θέτουν άμεσα ή έμμεσα θέμα ηγεσίας και σύγκλισης συνεδρίου. Υπό τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι έγινε και η επιλογή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, καθώς εκλέγεται στην ίδια Περιφέρεια με τον Νίκο Δένδια, που έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από τη σημερινή ηγεσία, βγαίνοντας ένα βήμα μπροστά μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ένα εικοσιτετράωρο αφού ανέλαβε τα ηνία της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού επετέθη στον κ. Δένδια, τον οποίο κάλεσε, χωρίς να τον κατονομάσει, να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι πολιτικές, τις οποίες άσκησε η Ν.Δ που χαρακτηρίζουν το κόμμα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο ή ότι έχει πάρει ακροδεξιά κατεύθυνση.