Με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας σε καλό κλίμα και η συζήτησή τους αφορούσε κυρίως στο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Σούλτς: «Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχουν 6 δισ. ευρώ που μπορούν να δοθούν αν υπάρχει ένα σχέδιο για την ανεργία και την φτώχεια».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πραγματική σημασία έχει να μιλήσουμε για το μέλλον των νέων, όταν έχουμε 50% ανεργία των νέων δεν μπορείς να μιλάς για το μέλλον της Ελλάδας. Έτσι, συζητήσαμε δράσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι όχι μόνο εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε, αλλά να υπάρχει αλληλεγγύη από την Ε.Ε. στα μέλη της. Το μήνυμα που θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη είναι αυτό της βοήθειας και της αλληλεγγύης. Ο Σουλτς είναι φίλος της Ελλάδας, είχαμε παραγωγική συζήτηση» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας επεσήμανε ότι η χώρα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας θα λυθούν όλες οι παρεξήγησεις και θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, καθώς, πρόσθεσε, δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μη έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην Ευρωζώνη υπάχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. 

Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. 

Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.