Γράφει ο Tάσος Τσιφόρος  

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα υποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

Οφείλουμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουμε για να βγούμε από την ανθρωπιστική κρίση. Να συμβάλουμε όλοι για να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες που πλήττουν την κοινωνία μας: την ανεργία και τη φτώχεια. Η ανεργία των νέων τη σημερινή εποχή είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την προοδο του τόπου. 

Ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα για το λαό της είναι και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την  πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του νέου προέδρου δήλωσε:

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να σας υποδέχομαι ύστερα από δύο προεδρικές θητείες και να σας παραδίδω τη σκυτάλη. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας ιδανικός Πρόεδρος. Ο προεδρικός τόπος είναι ένας οικείος τόπος για σας, γιατί υπηρετήσατε δίπλα σε δύο προέδρους, τον Μιχάλη Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του κ. Παυλόπουλου σε δύο υπουργεία, αποδίδοντάς του σημαντική πολιτική πείρα. Τον χαρακτήρισε, επίσης, εξαίρετο πανεπιστημιακό δάσκαλος και «μάλιστα δάσκαλος της θεωρίας των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος ευχήθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο να έχει μια ευδία θητεία.

Αναλαμβάνεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβέυματα είναι πολλά. Αλλά  πρώτιστο είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος πολιτκής συνεννόησης.

Είχε προηγηθεί η ορκωμοσία του Προκόπη Παυλόπουλου  ενώπιον της Βουλής, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του 7ου Πρόεδρου της ελληνικής Δημοκρατίας:

Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού λαού.

Αμέσως μετά, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας που συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Βουλής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ακολούθως, ασπάστηκε τον κ. Τσίπρα , την κυρία Κωνσταντοπούλου και χαιρέτισε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Τρισάγιο στη μνήμη του Κωσνταντίνο Καραμανλή

Για τον «καραμανλικό» Παυλόπουλο, ωστόσο, αυτό το κεφάλαιο της πολιτικής του πορείας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς ένα προσκύνημα στις ρίζες. Εν προκειμένω στις πολιτικές ρίζες του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίς και δις Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κατόπιν επιθυμίας του νέου Προέδρου, που είναι άλλωστε και μέλος του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του εθνάρχη, στη Φιλοθέη πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε μία βαθιά συμβολική κίνηση ως προς τις αναφορές και τον τρόπο του πολιτεύεσθαι του νέου Προέδρου. Άλλωστε, ο κ. Παυλόπουλος πορεύθηκε σε όλη την πολιτική του καριέρα ως «καραμανλικός». Είτε στην πρώτη περίοδο, ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο, είτε στη δεύτερη, ως βασικός υπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, βασικός συνομιλητής του οποίου παραμένει μέχρι και σήμερα. 

Κατά πολλούς σε αυτή ακριβώς τη σχέση, πολιτική και φυσική, με τον Κ. Καραμανλή εδράζεται κατά κύριο λόγο και η επιλογή στο πρόσωπό του από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, σε μία εμφανή προσπάθεια του νέου Πρωθυπουργού όχι μόνον να ρίξει γέφυρες προς την καραμανλική, μετριοπαθή πτέρυγα της ελληνικής κεντροδεξιάς αλλά και να σηματοδοτήσει τη βούλησή του για συνεννόηση μαζί της στα μείζονα. 

Πάντως, ο φυσικός συνεχιστής της καραμανλικής παράδοσης, ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν αναμένετο, με βάση της πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες βράδυ τουλάχιστον, να παραστεί στη σημερινή τελετή. Άλλωστε, με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συνδέουν όχι οι συμβολισμοί αλλά η ουσία, που εκφράζεται με την καθημερινή τους επικοινωνία.