Καθώς η ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου – έπειτα και από την επαναφορά του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων- όλο και περισσότεροι γερμανοί βλέπουν με καχυποψία την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF, το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 11 % σε σχέση με το τελευταίο βαρόμετρο προ τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle μόλις το 40% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Πριν από τρεις εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν στο 52%.

Αρνητική είναι η γνώμη των γερμανών πολιτών και για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης καθώς το 11% εκτιμά πως επιδεικνύει μια σοβαρή συμπεριφορά έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Το 80% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη άποψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις το 14% πιστεύει πως θα υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ενώ το 80% το αμφισβητεί.

Όσον αφορά τις σχέσεις της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, το 54% τις θεωρεί λιγότερο καλές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 30% τις χαρακτηρίζει κακές. Μόλις το 11% τις αποτιμά θετικά.

Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων έχει αντίκτυπο και σε άλλους τομείς, πέραν της πολιτικής: Το 45% αξιολογεί τις σχέσεις με τους ανθρώπους στην Ελλάδα ως πολύ καλές ή καλές ωστόσο την ίδια ώρα το 46% τις χαρακτηρίζει λιγότερο καλές ή κακές.