Απέρριψε την ύπαρξη «βεντέτας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ούτε ιδιωτική βεντέντα βλέπω ούτε θεωρώ ότι το όλο ζήτημα της Ελλάδας και του πώς θα λύσει τα προβλήματά της είναι ένα γερμανο-ελληνικό θέμα», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας σε συνέδριο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου επισήμανε ότι «στόχος της κυρίας Μέρκελ είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, το θέμα της εξεύρεσης λύσης για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί διμερές ζήτημα, αλλά καθήκον του συνόλου της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δυναμιτίζει με δηλώσεις του τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Μετά την... «απώλεια ψυχραιμίας», ο κ. Σόιμπλε δεν απέκλεισε ενδεχόμενο «ατύχημα» και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστριακό δίκτυο ORF. Μάλιστα, αιτιολόγησε την άποψή του, λέγοντας ότι είναι στο χέρι της Αθήνας μια τέτοια επιλογή και ότι δεν γνωρίζει αν η ελληνική κυβέρνηση, κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Επειδή (η Ελλάδα) έχει την ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί εναπόκειται μόνο σε εκείνη και καθώς εμείς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δε μπορούμε να το αποκλείσουμε» επισήμανε, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη παραμένει προετοιμασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα ωστόσο η ίδια πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Νωρίτερα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον αυστριακό ομολογό του, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών δήλωσε πως αποτελεί θετικό σημάδι, ότι η Ελλάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως «δεν θα δοθεί λευκή επιταγή» στην Αθήνα.