Επίθεση στην Σταυρούλα Ξουλίδου εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή τις δηλώσεις της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί διανομής βιβλίων στα σχολεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον στρατό.

«Αρμόδιο για τον καθορισμό του πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η συγγραφή των σχολικών βιβλίων καθώς και κάθε είδους εκπαιδευτικού υλικού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» σημειώνουν Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου στην κοινή τους δήλωση τονίζουν πως «είναι ανεπίτρεπτο και αντιπαιδαγωγικό το περιεχόμενο της διδακτικής ύλης να γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών διαλόγων».

«Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project), οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν στους μαθητές μέσα από εξωσχολικές ιστορικές πηγές, όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια καλλιέργειας εθνικοσοσιαλιστικών προτύπων με απαράδεκτη και μικροκομματική εκμετάλλευση του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού αγώνα των Ελλήνων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι δύο βουλευτές τονίζουν παράλληλα πως «γκεμπελικές τακτικές και μεθοδεύσεις δεν έχουν χώρο στην ελληνική εκπαίδευση. Η ενδεχόμενη δημιουργία υπόγειων διαδρομών μεταξύ στρατού και εκπαίδευσης εξυπηρετεί μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα».

«Όσο και αν επιδιώκει η ετερόκλητη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επαναφέρει την Εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση του στρατού που μετά από αγώνες καταργήθηκε το 1981 και να την επεκτείνουν μάλιστα και στα σχολεία δεν πρόκειται να το πετύχει» επισημαίνουν οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν:

«Οι εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες από μόνες τους. Η μεταφορά τους στην εκπαίδευση πρέπει να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο».

Οι δύο βουλευτές αντέδρασαν σε δηλώσεις της Σταυρούλας Ξουλίδου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όπου τόνιζε:

«Ο στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για ενημέρωση των αξιωματικών. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια συγγράμματα που έχουν βγάλει για τη Μακεδονία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για το κατοχικό δάνειο. Αυτά λοιπόν που θα διανεμηθούν δωρεάν δεν θα κάνουν κακό, καλό θα κάνουν. Πρέπει να περιληφθεί στην ύλη της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία η καταστροφή που έκανε η Γερμανία στη χώρα μας».