current views are: 1

13 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:46

Ο Γιούνκερ επέβαλε στον Τσίπρα την παραμονή της Task Force στην Ελλάδα

Πριν την κατ ιδίαν συνάντηση το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αρκετά αυστηρό και σαφές προς τον Αλέξη Τσίπρα. 

Δημοσίευση 12:46’
αρθρο-newpost

Πριν την κατ ιδίαν συνάντηση το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αρκετά αυστηρό και σαφές προς τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πριν την κατ ιδίαν συνάντηση το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αρκετά αυστηρό και σαφές προς τον Αλέξη Τσίπρα. 

Δήλωσε μή ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, εξέφρασε την επιθυμία το πρόγραμμα να πετύχει και έκανε λόγο για κάποιες προτάσεις που είχε να κάνει στον κ. Τσίπρα. 

Μετά τη δίωρη συνάντηση τους λοιπόν έγινε γνωστό πως προφανώς η πρόταση Γιούνκερ αφορούσε στη γνωστή σε όλους Task Force. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η επιτάχυνση των εκροών των κοινοτικών κονδυλίων, που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες.

Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα, δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα δράσης (Task Force), επικεφαλής της οποίας θα είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνομιλεί για το θέμα, απευθείας με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό η υπάρχουσα Task Force παραμένει ως έχει εγκατεστημένη στην Αθήνα. 

Έτσι εκτός από τις δύο τρόικες: εξωτερικού (δηλαδή το Brussels Group) και εσωτερικού (On Site Exchange of Facts) θα λειτουργούν παράλληλα δύο όργανα που θα ελέγχουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Μια νέα Task Force που θα αποτελείται από ένα έλληνα υπουργό και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την παλαιά Task Force

Υπενθυμίζεται πως στην Task Force, των ξένων εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε υπό τον Γερμανό Χ. Ράιχενμπαχ για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα,  είχε δοθεί παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και πιθανόν αυτή η νέα εξέλιξη να σηματοδοτεί το πράσινο φως για τη συνέχιση του έργου της. 

Μαξίμου: Ειδική ομάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου,  Γιούνκερ και Τσίπρας επικεβτρώθηκαν στα σοβαρά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων.

Όπως επισημαίνουν συμφωνήθηκε παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται πως αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις πρωτοβουλίες.

 


σχετικα αρθρα