Συνεδρίασε σήμερα το τακτικό υπουργικό συμβούλιο σε βαρύ κλίμα, αφού οι επικεφαλής της Τρόικας βρίσκονται στην τελική ευθεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, βάση της οποίας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα. «Mοναδικός γνώμονας είναι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο υπουργικό, κάλεσε την κοινωνία σε εθνική συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επιτέθηκε «δυνάμεις του πολιτικού συστήματος που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους φυγομάχησαν μπροστά στις δικές τους ευθύνες, αλλά και μπροστά στην εθνική πρόκληση να διασώσουμε από κοινού την πατρίδα μας, ώστε να μη ζήσει η χώρα το φάσμα χρεοκοπίας».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, να συνδιαμορφώσουν με την κυβέρνηση έναν οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της δίχως χρέος:

 «Ζητούμε από όλους να συμβάλουν, πάντα μέσα από σοβαρό διάλογο, στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, στις μεγάλες θεσμικές και συστηματικές αλλαγές, ώστε να εδραιωθεί μια ισχυρή Δημοκρατία, μια Πολιτεία ευνομίας και Δικαίου, μια Πολιτεία που δεν αιχμαλωτίζει, αλλά απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον πολίτη, τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας».


Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι «βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και εντός, αλλά δυστυχώς και εκτός Ελλάδας. Όμως εμείς, το ξέρετε εξίσου καλά – βέβαια, μπορεί να μην το ξέρει ο πολίτης, όσο θα έπρεπε – κάνουμε συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και μεγάλες αλλαγές στη χώρα».