Φοβούμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ενδεχομένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από «ατύχημα», μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νομισματικής ένωσης, κι όχι εάν έχανε τους μεταβαλλόμενους (όπως τους χαρακτηρίζουν) στόχους για την αποπληρωμή των δόσεων ή επειδή δεν θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

«Υπάρχει μία πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει “Graccident”» διαμηνύει στο MNI αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που πρόσφατα επινοήθηκε για να περιγράψει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ως αποτέλεσμα πολιτικών εντάσεων, η παρανοήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το ΜΝΙ, οι Φόβοι για έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση εμφανίστηκαν και πάλι στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει αρκετούς πόρους για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, ενώ η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων -μία προϋπόθεση για να εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου που προβλέπονται στο τρέχον σχέδιο διάσωσης της χώρας- έχει «παγώσει». Στο μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου, η ελληνική κυβέρνηση ερεθίζει το Βερολίνο με τις απειλές που διατυπώνει περί κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας ως αποζημίωση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρότι η Μέρκελ φέρεται να πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια χρηματοπιστωτική αναταραχή από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, η πιθανότητα γεωπολιτικών συνεπειών από ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μείζονα προβληματισμό στην καγκελαρία. Ο βασικός φόβος είναι ότι η περιοχή των νοτίων Βαλκανίων θα αποσταθεροποιούνταν και η Ελλάδα -μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από την επιρροή της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει «ανορθόδοξες» λύσει για να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό, αναφέρει το MNI. Ανάμεσα στις λύσεις που πιστεύεται ότι έχουν συζητηθεί, συνεχίζει το πρακτορείο, είναι αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων γεγονός που θα επιτρέψει την ΕΚΤ να τα δεχθεί ως εγγύηση και πάλι, η προσωρινή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση bank – run, η πρόωρη εκταμίευση δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης καθώς και η μετάθεση αποπληρωμής δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να αποφύγει να πορευτεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει αποκλείσει τελείως αυτά τα «εργαλεία» σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, τονίζει το MNI.

Η στήριξη του Βερολίνου θα μπορούσε ωστόσο να εξασφαλιστεί μονάχα εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης, γεγονός που από την πλευρά της Γερμανίας προϋποθέτει ξεκάθαρη δέσμευση της Αθήνας προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή της του πλαισίου που έχει εκπονηθεί στα πλαίσια των προγραμμάτων διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι του Βερολίνου τονίζουν στο MNI πως η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Αθήνα.

Συνεχίζοντας, το πρακτορείο σημειώνει πως το Βερολίνο περιμένει ότι ακόμα μεγάλο περιθώριο για να βρεθεί κοινός τόπος με την Αθήνα, ειδικότερα από τη στιγμή που η Μέρκελ πιστεύεται ότι έχει μία καλή σχέση συνεργασίας με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε στόχου για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, να δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να καθορίζει μόνη τις τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει, και, σε βάθος χρόνου, να εργαστεί προς την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως αναφέρει το πρακτορείο, έχει επανειλημμένως επεξεργαστεί την ιδέα να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Η διαφωνία της Μέρκελ στο Grexit ανάγκασε τον Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδια του και πρόσφατα, σχολιάζει το ΜΝΙ, και ο ίδιος πιστεύεται πως έχει αρχίσει να ανησυχεί περισσότερο σχετικά με τις γεωπολιτικές συνέπειες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.