current views are: 2

13 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:08

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση φλερτάρει με πιστωτικό γεγονός (Βίντεο)

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της ΚΟ και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, τονίζοντας ότι «πήγε τη χώρα χιλιόμετρα πίσω».

Δημοσίευση 15:08’
αρθρο-newpost

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της ΚΟ και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, τονίζοντας ότι «πήγε τη χώρα χιλιόμετρα πίσω».

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της ΚΟ και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, τονίζοντας ότι «πήγε τη χώρα χιλιόμετρα πίσω».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το καταλυτικό λάθος είναι ότι η κυβέρνηση αντί να μπει εξαρχής στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας συνεχίζοντάς την από εκεί που την είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση -να προχωρήσει, δηλαδή, όπως είπε, στην έξοδο από το μνημόνιο και στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να επιστρέψει στις αγορές και να μετατρέψει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ σε προληπτικό- 

Την κατηγόρησε δε ότι έβαλε τη χώρα πιο βαθιά στο τρέχον μνημόνιο, με προοπτική ένα άλλο μνημόνιο, είπε ότι όλα είναι ανοικτά και δεν υπάρχει καμία συμφωνία και ότι απλώς υπάρχει η εβδομαδιαία αγωνία για τις αποφάσεις για τον ELA.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει ένα επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο, φλερτ με το πιστωτικό γεγονός», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ελλείψει στρατηγικής, έχει ως στρατηγική τη διπλή γλώσσα, την παλινωδία, την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι που χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωζώνη δεν θέλει μια Ελλάδα ταπεινωμένη εκτός ευρώ, το περιβόητο grexit, «αυτό είναι κάτι που έχει συνέπειες, αλλά πρέπει να καταλάβουμε από την άλλη ότι είναι βλαπτικό για την Ευρωζώνη, αλλά καταστροφικό για την Ελλάδα». Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι η απειλή να βγούμε από το ευρώ, «αυτό ας το ξεχάσουμε» αλλά πως το ζήτημα είναι η δραματική και μόνιμη υποβάθμιση μέσα στο ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατηγορηματικά κατά ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, λέγοντας ότι θλίβεται όταν ακούει πως όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν εκεί, «στην επανάληψη των Καννών» ενώ πρόσθεσε ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει, κάνοντας λόγο για déjà vu. Σημείωσε ότι δεν έχει σημασία πώς ορίζεις νομικά μια διαδικασία, αλλά διερωτήθηκε πώς την εισπράττει η κοινωνία, η αγορά, η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας ότι θα την εισπράξει ως ένα δημοψήφισμα για το αν είσαι μέσα ή έξω από την Ευρώπη «και αυτό θα ήταν τραγικό».

«Αυτά δεν είναι παιχνίδια» είπε και απευθύνθηκε «με πολύ ήπιο και φιλικό τρόπο» στην κυβέρνηση, τον υπουργό Οικονομικών, τους βουλευτές της πλειοψηφίας, για να τους «προειδοποιήσει» ότι αυτό είναι ένα «άκρως επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά». Απευθύνθηκε επίσης στην κοινωνία, αναφέροντας ότι υπάρχει ατομική ευθύνη σε κάθε πολίτη, που τώρα ξέρει τι συμβαίνει.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση «ΤσίπραΒαρουφάκηΚαμμένου» ότι χάνει πολύτιμο εθνικό χρόνο και για επιδείνωση όλων των μεγεθών της οικονομίας. «Η πραγματικότητα είναι κακή», είπε, εκτιμώντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στην εσωτερική παύση πληρωμών, αυτό μπορεί να μην αφορά μισθούς και συντάξεις, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά αφορά τους προμηθευτές, την αγορά, τη λειτουργία της οικονομίας».
Επιπλέον την κατηγόρησε ότι έχει αναλώσει όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας. «Ασχολούμαστε μόνο με λέξεις», είπε και έβαλε εναντίον της κυβέρνησης για το γεγονός, όπως είπε, ότι για πρώτη φορά δεν υπογράφηκε επέκταση της δανειακής σύμβασης, «δηλαδή του μνημονίου». Είπε ότι η μετονομασία της τρόικας σε «Brussels Group» προκαλεί θυμηδία και ότι τώρα υπάρχει και το «Athens Group» που «κρύβεται από ξενοδοχείου σε ξενοδοχείο».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικά ετερόκλητη, «στη βάση ενός έξαλλου αντιμνημονιακού εθνικισμού των κενών λόγων» προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ δίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρώμα στις αντιλήψεις της. Ανέφερε ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εξελίσσονται έντονα προσωπικά παιχνίδια στελεχών του, κάνοντας αναφορά στην Πρόεδρο της Βουλής. Μίλησε για «άσφαιρους λεονταρισμούς» σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές, αναφέροντας ότι «κρύβεται επιμελώς η περίοδος Καραμανλή 2004-2009» και τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη για να ελέγξει «την επικείμενη ένταξή μας στο μνημόνιο 3». Μίλησε για τυφλό αντιγερμανισμό και σημείωσε ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται ζητήματα όπως για το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις γενικά, σε μια τρέχουσα διαπραγμάτευση, ενώ τόνισε και πως δεν χωρούν δημαγωγία και θεσμικά παίγνια στην εξωτερική πολιτική.

Ανέφερε ότι ο λαός δεν ακούει το ΠΑΣΟΚ που είχε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης και πως, όμως, αυτά που λέει δεν είναι κομματικός λόγος, αλλά η αλήθεια.

Συνέδριο και ηγεσία

Ως προς τις κομματικές διαδικασίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΣ, η ΚΟ και τα στελέχη των κινήσεων της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ένα σχήμα που θα προτείνει να συγκροτήσει τη Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που συγκαλείται το επόμενο Σάββατο.

Ως προς το Συνέδριο που έχει προκηρυχτεί για τις 15 – 17 Μαΐου, είπε ότι είναι «ένα συνέδριο που σύμφωνα με το καταστατικό είναι έκτακτο και σύμφωνα με το περιεχόμενό του, όπως το έχουμε ορίσει, είναι ένα συνέδριο πολιτικό, αξιακό, προγραμματικό», ανοικτό. Είπε ότι στο συνέδριο ολοκληρώνεται αμετάκλητα η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν ανανεώνεται. Μεταξύ άλλων, είπε ακόμα ότι τα μόνα ex officcio μέλη του συνεδρίου θα είναι τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, τη σύνθεση της οποίας είχε παρουσιάσει, όπως είπε, στην ΚΕ προ ημερών. Στόχος, συνέχισε, είναι να ανοίξει νέο αυθεντικό ηλεκτρονικό μητρώο με σεβασμό σε όλα τα ιστορικά στελέχη που θα προσκληθούν να ανανεώσουν και να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι οι τρεις ατζέντες που πρέπει να ανοίξουν αφορούν στην εθνική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, της κεντροαριστεράς και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τώρα πρέπει να οργανωθούν τα κλιμάκια και αναζωπυρώσουμε τις οργανώσεις. Ανέφερε ότι η εισήγησή του έχει εγκριθεί από την ΚΠΕ και υπήρξαν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά και ότι χρειάζονται κι άλλα κείμενα και πως στον προβληματισμό μπορεί να συμβάλει ο ηλεκτρονικός διάλογος μέχρι το συνέδριο.

«Έχουμε λίγο-πολύ προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή συνέδρων και μετά για την άμεση εκλογή του νέου προέδρου όπως έχουμε όλοι δεσμευτεί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Χρυσοβελώνη: Βενιζέλος στο σύνηθες παραλήρημα

«Για ακόμη μια φορά μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στο σύνηθες παραλήρημά του κατά του Προέδρου του Κινήματος και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, μη μπορώντας να χωνέψει ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ένα γνήσια πατριωτικό κόμμα με ανοιχτούς ορίζοντες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη συμπληρώνει:
 
Δυστυχώς, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της αποπομπής του από την εξουσία μετά από την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού».
 
Ο κ. Βενιζέλος, δυστυχώς για τον ίδιο, αδυνατεί να αντιληφθεί, ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά, κόντρα στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και προς όφελος της πατρίδας μας. Και συγχέει, είτε συνειδητά, είτε από βαθύτατη άγνοια, τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό και την διεκδικητική στάση με την εξαλλοσύνη. Αυτή η πατριωτική στάση εκφράζεται και υλοποιείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, η οποία ανταποκρίνεται στην εντολή του ελληνικού λαού.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα