«Το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, μετά τις δηλώσεις της Έλενας Παναρίτη, κρατώντας αποστάσεις από την σύμβουλο του Γ. Βαρουφάκη.
 
«Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς πάντως να διαψευστεί το εάν όντως τέθηκε το συγκεκριμένο δίλημμα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων της συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη η οποία υποστήριξε ότι οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να μην πληρώσει κανένα μισθό για 1-2 μήνες προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του χρέους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν, νωρίτερα, τις αποκαλύψεις της κυρίας Παναρίτη και θέλουν τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να ήταν μπροστά στο περιστατικό που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να απάντησε στους ευρωπαίους πως «είναι ντροπή ακόμα και να το λέτε αυτό. Να μην ξανακούσω κάτι τέτοιο». 

Ωστόσο σε ανακοίνωση, λίγες ώρες νωρίτερα, του υπουργείου Οικονομικών η κυρία Παναρίτη, επιβεβαιώνει μεν την στάση των δανειστών, διαψεύδει όμως την περίοδο που σημειώθηκε το περιστατικό και το τοποθετεί σε περιόδους πριν από το 2015, δηλαδή όχι επί υπουργίας του κ. Βαρουφάκη. «Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίστηκε.