Νέα αυστηρά μηνύματα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας «nein» σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, αλλά και σε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι έλληνες πολιτικοί οφείλουν να πουν στο λαό την αλήθεια για τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολύ καιρό ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της» τόνισε, προσθέτοντας πως «ένας υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να φέρνει τις προσδοκίες της δημόσιας γνώμης στα μέτρα της πραγματικότητας».

Παράλληλα, απέρριψε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συζήτησης των πολεμικών επανορθώσεων, εξηγώντας πως το εν λόγω ζήτημα ρυθμίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο κ. Σόιμπλε επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όρι η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να εκκινήσει εκ νέου την οικονομία της.

Ερωτηθείς πάντως για ένα ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη απορρίψει αυτό το σενάριο. «Ποτέ δεν έχουμε υποχρεώσει κάποιον να δεχτεί κάτι που δεν θέλει», είπε.