current views are: 5

14 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση06:50

Η ΝΔ άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις για την αριστερή παρένθεση

Πριν ακόμα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ΝΔ, που έβλεπε που πάει το πράμα από τις δημοσκοπήσεις, είχε αρχίσει να υιοθετεί τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

Δημοσίευση 06:50’
αρθρο-newpost

Πριν ακόμα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ΝΔ, που έβλεπε που πάει το πράμα από τις δημοσκοπήσεις, είχε αρχίσει να υιοθετεί τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

Πριν ακόμα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ΝΔ, που έβλεπε που πάει το πράμα από τις δημοσκοπήσεις, είχε αρχίσει να υιοθετεί τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης». Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα οδηγήσει με ταχύτητα τη χώρα στα βράχια ή δεν θα αντέξει στην πίεση των γεγονότων και θα πέσει σε λίγους μήνες. 

Στις αρχές του μήνα, στην αριστερή παρένθεση αναφέρθηκε και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά είχαν στήσει παγίδα στη νέα κυβέρνηση για να τη ρίξουν στα βράχια. Στόχος τους ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς και προτού το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες». 

Ωστόσο, στη Λ. Συγγρού, αν και δεν έχουν εγκαταλείψει την αριστερή παρένθεση, τις τελευταίες ημέρες, άρχισαν να το ξανασκέφτονται. Και ορισμένοι ξεκίνησαν να κάνουν νέες ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να επανακαθορίσουν την πολιτική στρατηγική. Παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το γυροφέρνει το… ατύχημα, συνεκτιμούν και ορισμένες άλλες εξελίξεις και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μπορεί και να τον περάσει τον… κάβο.  

Για παράδειγμα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Euroinsight» του γερμανικού Χρηματιστηρίου, αποκάλυψε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανησυχεί ωστόσο για τις γεωπολιτικές συνέπειες και είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας ή την πρώιμη εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Και αυτό, όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει σκεφτεί το «Grexit» και έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια, πριν πεισθεί από τα επιχειρήματα της καγκελαρίου.  

Απαρατήρητη δεν πέρασε και η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, ότι ένα Grexit «θα ήταν μια καταστροφή  για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την Ευρωζώνη ως σύνολο. Εάν μια χώρα εγκαταλείψει αυτή τη νομισματική ένωση, οι αγορές θα αναρωτηθούν αμέσως ποια χώρα θα είναι η επόμενη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί η αρχή του τέλους». 

Υπήρξαν όμως και δύο δηλώσεις ελλήνων πολιτικών που έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η ΝΔ να σκέφτεται σοβαρά πως το ενδεχόμενο της αριστερής παρένθεσης ενδέχεται και να απομακρύνεται. Η πρώτη του Μανώλη Γλέζου ο οποίος είπε πως δεν είναι της παρούσης να τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων. Και η δεύτερη του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη από το Κόμο ότι «μπορούμε να παγώσουμε ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους». 

 


σχετικα αρθρα