Τον πόλεμο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά με ρητορική... αντιπολίτευσης, κήρυξε ο Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΟ υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε ανακοίνωση για τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «μακιαβελικές πρακτικές», «πρωτοφανής, απαράδεκτη και εξοργιστική μεθόδευση», ενώ επικεντρώνει στο πότε δημοσιοποιήθηκε η απόφαση: κάνει λόγο για συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου η απόφαση που ελήφθη πριν από τις εκλογές να δημοσιοποιηθεί τώρα, πλήττοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τι είναι το ΕΤΜΕΑΡ, πότε και πόσο αυξήθηκε 

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι μία από τις πολλές χρεώσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πρόκειται για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, το οποίο προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τη ΔΕΗ «Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία».

Το τέλος αυτό αυξήθηκε στις 30/12/2014 κατά 31%. Από την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου το πληρώνουμε όλοι αυξημένο. Πράγματι, η αύξηση αυτή δεν ανακοινώθηκε πριν από την περασμένη Πέμπτη.

Είναι όμως εκεί η ουσία; 

«Κράτος εν κράττει η ΡΑΕ» λέει το υπουργείο 

Το ερώτημα που τέθηκε σε στενούς συνεργάτες του υπουργού μοιάζει αφελές αλλά ήταν και τόσο απλό: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κυβέρνηση, οι καταγγελίες δεν αρκούν, έχει τρόπους να σταματήσει τις αυξήσεις που δεν συνάδουν με το πρόγραμμά του. 

Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Αυτές οι αρχές είναι κράτος εν κράττει και δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε εύκολα». Το ερώτημα είναι αν το υπουργείο ενοχλήθηκε από τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, ή αν από το χρόνο που δημοσιοποιήθηκε και πλήττει τη σημερινή ηγεσία του. Πάντως η ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη:  

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά , τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί. 

Να σημειώσουμε ότι, η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης. 

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους».