Το σχέδιό του για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), η οποία θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα εν λόγω ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, παρουσίασε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που πραγματοποιείται στο Κόμο.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε το πρόγραμμα αυτό να ονομαστεί «πρόγραμμα Μέρκελ», ενώ επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει η λογική της Ευρώπης, καθώς μεταθέτει το πρόβλημα στις χώρες με προβλήματα και στους φορολογούμενους με αποτέλεσμα «ούτε η φορολογικά ενάρετη συμπεριφορά ούτε η λογική των ελλειμμάτων βοηθούν στη λύσυ του προβλήματος».

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών». Διευκρίνισε μάλιστα:

Θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις. Θα μου άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ιταλικά Μέσα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτό, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία». Και συμπλήρωσε:

Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές στις χρηματαγορές επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη,  διαμέσου του Quantitative Easing.

H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε την εγκυρότητά της στα μάτια των πολιτών της και μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η κρίση επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, και αποτελεί πρόκληση για όλους μας. 

Ούτε η φορολογικά «ενάρετη» συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα.