Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο των δηλώσεων Ρωμανιά, ότι οι περικοπές στις συντάξεις έγιναν με λάθος στοιχεία με εσκεμμένη παράλειψη της περιουσίας στις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων.

Σε επιστολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλυψε η «Καθημερινή», τονίζεται ότι η μεθοδολογία είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς την καθορίζει η ομάδα εργασίας για τη γήρανση του πληθυσμού του ECOFIN (Ageing Working Group).

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι προβολές που περιλαμβάνονται στις εν λόγω μελέτες γίνονται σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία, με πληθυσμιακές και μακροοικονομικές προϋποθέσεις που παρέχονται στην Ελλάδα -όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες- από το AWG.

Καραγκούνης: Να αναζητηθούν ευθύνες για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων

«Η αποκάλυψη αυτή εκθέτει βαρύτατα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με τον Κώστα Καραγκούνη να διερωτάται αν «θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες για τον εμπαιγμό και τα ψέματα που είπαν στους συνταξιούχους»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει:

Θα ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση με τα προβλήματα του κόσμου αντί να ασχολείται με την προπαγάνδα του κόμματος;

 

Ελάχιστα τα διαθέσιμα των Ταμείων

Την ίδια ώρα, η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι οι κινητές αξίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, αποτιμώνται σε μόλις 15,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 3 δισ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα.

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχουν μπει τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ανάσες ρευστότητας αναμένεται να δώσουν και τα 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

ΣΤο ρεπορτάζ της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «παρά το σκηνικό ανατροπών και τη δημιουργία εντυπώσεων που επιδιώκεται τις τελευταίες ημέρες, με αιχμή την περιουσία των Ταμείων, η πραγματική εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια». Συγκεκριμένα τονίζει ότι, επί σειρά ετών το κράτος χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά του συστήματος, για σκοπούς άλλους από κοινωνικοασφαλιστικούς, καθιστώντας τα Ταμεία «δανειστές» και μόνο του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τα θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. 

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά, «αποκαλύπτουν» αφενός ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά («τα ομόλογα των Ταμείων κουρεύτηκαν κατά 75% με το PSI»), αφετέρου ότι οι αποδόσεις των αποθεματικών δεν υπολογίστηκαν στις αναλογιστικές μελέτες. Η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο ισχυρισμός ότι το τελικό «κούρεμα» των ομολόγων ήταν της τάξης του 75%, αφορά προφανώς στην αποτίμηση των ομολόγων στις τρέχουσες τιμές της περιόδου, δημιούργησε όμως ένα ακόμη «θολό» σημείο στο σκηνικό.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αποκαλύπτει η εφημερίδα, σε κινητές αξίες είναι τοποθετημένα 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρευστά διαθέσιμα και έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε ρέπος, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου. 

Περίπου 5,3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, ενώ άλλα 2,6 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα εκτός Κοινού Κεφαλαίου και 1,5 δισ. ευρώ σε μετοχές. Στο σύνολο της περιουσίας πρέπει να προστεθούν τα 3,7 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ. Από αυτά, τα 3,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο, ενώ 600 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς διαχείρισης της ΤτΕ και αποτελούν το «μαξιλάρι ασφάλειας» που χρηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες κύριων και επικουρικών ταμείων. Τέλος, σημειώνεται, ότι η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, που σε αντικειμενικές αξίες αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.