Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Επεισοδιακή και με αποχωρήσεις ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, λίγη ώρα πριν την επίσημη ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Η βεντέτα που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην αντιπολίτευση ( στην προκειμένη το ΠΑΣΟΚ) και τη Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε σήμερα άλλο ένα επεισόδιο με αλληλοκατηγορίες και λεκτικές  αντιπαραθέσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Λεωνίδα Γρηγοράκου από την αίθουσα. 

Η αφορμή για το νέο καυγά ήταν η έμμεση επίκληση από τη πλευρά της Προέδρου σε διάταξη του Κανονισμό της Βουλής (άρθρο17) βάσει της οποίας στη Διάσκεψη τον εκάστοτε πρόεδρο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορεί να αντικαταστήσει -εφόσον υπάρχει ενυπόγραφη δήλωση-  οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής ομάδας.  Βάσει του Κανονισμού λοιπόν, παρόντες στη σύσκεψη έπρεπε να είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και όχι οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Από τις εκατέρωθεν εκδοχές, προκύπτει ότι ο κ. Γρηγοράκης εξεράγη όταν άκουσε από την Πρόεδρο να λέει στον συνάδελφό του της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη ότι θα συμμετάσχει αλλά κατά παρέκκλιση στη Διάσκεψη.  Και αυτό γιατί όντας και ο ίδιος γραμματέας, θεώρησε ότι επρόκειτο για «μπηχτή» που τον αφορούσε. Τα αίματα άναψαν με τον κ. Γρηγοράκο να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος, λέγοντας φράση του Θουκυδίδη που τονίζει τα δεινά που φέρνει η έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου στον αρχαίο κόσμο. 

Στη συνέχεια όμως επέστρεψε κρατώντας, έγγραφο, βάσει του οποίου ο κ. Βενιζέλος τον έχριζε ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη Διάσκεψη. Για ακόμη μια φορά ακολούθησε ένταση με τον κ. Γρηγοράκο να κατηγορεί την Πρόεδρο ότι έχει μετατρέψει τη Βουλή σε «προσωπικό μαγαζί» και «βιλαέτι», ότι μοιράζει «μεταγιόν, βραβεία και κόκκινα γάντια». 

Η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να του απάντησε ότι ήταν παράνομος αντιπρόεδρος στη προηγούμενη Βουλή, ( το ΠΑΣΟΚ, οικειοποιήθηκε, παρά τη συμμετοχή του στη κυβέρνηση, θέση αντιπροέδρου που άνηκε στη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης). 

Είναι μια θέση που και η ίδια η Πρόεδρος παραδέχεται ότι επικαλέστηκε υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που την αναφέρει.  

Απαντώντας στις αιχμές πάντως η κ. Κωνσταντοπούλου, αρνήθηκε ότι έδιωξε από τη Διάσκεψη τον κ. Γρηγοράκο (θέση που αρχικά ο ίδιος είχε επικαλεστεί) και σημείωσε πως είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ να διαλέγεται με την Πρόεδρο μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ. « Δεν θα ακολουθήσω αυτή τη τακτική», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μόλις βγουν τα πρακτικά θα μπορεί ο καθένας να δει το τι πραγματικά συνέβη.