Κατηγορηματική απάντηση σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κίνδυνο μη καταβολής μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο, δίνουν κύκλοι του Μαξίμου, ενώ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014, το οποίο κληρονόμησαν από τη ΝΔ.

Όπως αναφέρουν,  «η ελληνική κυβέρνηση στον ενάμιση μήνα της θητείας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά». 

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Σε όλους ήταν γνωστό  το πόσο πλαστό ήταν το “success story” περί τέλους των Μνημονίων, εξόδου στις αγορές κι άλλα φληναφήματα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «η Κυβέρνηση μπορεί με απόλυτη σιγουριά να διαβεβαιώσει την κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά».

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα για να συνεχιστεί ο παραλογισμός της λιτότητας, «που με τόσο κόπο και πάθος τίμησε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».
 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και λαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη ρευστότητα του Δημοσίου (Ν/Σ για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και θα δώσουν ανάσα σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι. 

Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι μήνες πριν από τις εκλογές είχαν ξεκινήσει οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, τονίζοντας ότι «ενάμιση μήνα διαψεύδουμε στην πράξη αυτά τα σενάρια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει».

«Με εντολή του Πρωθυπουργού ο Βαρουφάκης στο Κόμο»

«Τερατώδες» χαρακτηρίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, το δημοσίευμα της γερμανικής Bild που έκανε λόγο για δυσαρέσκεια του Μαξίμου για την επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο συνέδριο στη λίμνη Κόμο και σχέδια αποδέσμευσης του έλληνα Υπουργού από τις διαπραγματεύσεις.

«Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση» επισημαίνουν οι ίδιε πηγές και σημειώνουν ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο Κόμο κατ'εντολή του Πρωθυπουργού και γι' αυτό δεν λαμβάνει μέρος στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με τα σενάρια για συνάντηση κρίσης προκειμένου να καθαιρεθεί ο   Υπουργός Οικονομικών τονίζουν:

Δεν υπήρξε ποτέ «συνάντηση κρίσης». Τα σχόλια δικά σας. 

Έσοδα και διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και των εσόδων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου.  Ο Πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν χρήματα στα ταμεία, ώστε να έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους ομολόγους του την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ενημερωθεί από τους επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων σε Αθήνα και Βρυξέλλες, τους κ.κ. Θεοχαράκη και Χουλιαράκη, για την πορεία των συνομιλιών με τα κλιμάκια των δανειστών. Στόχος του είναι να μπορεί  να αποδείξει ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις , ώστε να μπορέσει να θέσει το θέμα της χρηματοδότησης στο τραπέζι των αρχηγών των χωρών της ΕΕ.

Αναφορικά με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα όλα τα νομοσχέδια, καθώς θα πρέπει να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ενώ σημειώνουν ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά όλες οι δεσμεύσεις.