Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος  

Ήταν Φθινόπωρο του 2009. Είχαν προκυρηχθεί πρόωρες εκλογές από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τα κομματικά επιτελεία συμπλήρωναν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Για το ΠΑΣΟΚ η πρώτη θέση είχε κλειδώσει, στο όνομα του τότε γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση. Η δεύτερη θέση όμως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποτέλεσε έκπληξη για όλους ακόμη και για τους απολύτως στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Το όνομα που βρέθηκε στη δεύτερη θέση ηλταν αυτό της κυρίας Έλενας Παναρίτη. Έως εκείνη την ώρα ελάχιστοι γνώριζαν ποια είναι η κυρία Παναρίτη.

Οι διαρροές μετά την ανακοίνωση του ονόματος ανέφεραν πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δώσει μεγάλο αγώνα, για να πείσει την άγνωστη στην ελληνική κοινή γνώμη οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας να παρατήσει την εργασία της και να εμπλακεί με τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα.

Λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ανακοίνωση της κυβέρνησης η κυρία Παπαναρίτη έχοντας και τις πρώτες επαφές με δημοσιογράφους είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια της, με κομψό τρόπο για το γεγονός πως δεν αξιοποιήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα καθώς απ ότι φαίνεται είχε πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Πολλοί θυμούνται την κυρία Παναρίτη να περιμένει στους διαδρόμους της Βουλής μήπως καταφέρει να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό , όπως και πολλοί θυμούνται την κυρία Παναρίτη σε κατ´  ιδίαν συζητήσεις να μιλάει αρνητικά για τον τότε "τσάρο" της οικονομίας Γιώργο Παπανκωνσταντίνου στον οποίο δεν είχε μεγάλη εκτίμηση . Ακολούθησε μια μάλλον μοναχική πορεία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ . Μετά την πτώση της κυβέρνησης και τις εκλογές του 2012 η κυρία Παναρίτη επανήλθε στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην κοινωνική οικονομία, πέριξ της Ελλάδας καθώς επιχείρησε κυρίως στα Βαλκάνια ,σύμφωνα με πληροφορίες.

Τους τελευταίους μήνες του 2014 η παρουσία της στην Ελλάδα είχε γίνει πιο έντονη. Κυκλοφορούσε σε στέκια του Κολωνακίου κυρίως συντροφιά με ξένους δημοσιογράφους και στελέχη επιχειρήσεων. Ξαφνικά η κυρία Παναρίτη έλαβε ρόλο συμβούλου δίπλα στο νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη , ο οποίος μιλάει για εκείνη με πολύ θερμά λόγια. Η κυρία Παναρίτη άνοιξε κόντρα με το Γιώργο Παπανδρέου όταν αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση Παπανδρέου έστελνε τα νομοσχέδια προ μνημονίου για έγκριση από τον Σόιμπλε και δημιούργησε μεγάλο θέμα με τις δηλώσεις της πως οι δανειστές πρότειναν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην πληροθούν οι μισθοί για 1-2 μήνες για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.

Όταν έκανε αυτή τη δήλωση δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας με αποτέλεσμα να προκαλέσει σταματά και να πάρει πίσω τις δηλώσεις που έκανε ωστόσο υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο . Το ταμπεραμέντο της ταιριάζει με εκείνο του κυρίου Βαρουφάκη και οι δυο τους έχουν βρει έναν άψογο κώδικα επικοινωνίας. Η κυρία Παναρίτη λειτουργεί και προστατευτικά για τον νέο "τσάρο" της οικονομίας καθώς είναι τα μάτια και τα αφτιά του στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των δανειστών . Η ίδια επιθυμεί να συνδέσει το ονομά της με το Κτηματολόγιο κάτι που εχει κάνει και στο παρελθόν ως μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού. Μιλάει αγγλικά , ισπανικά , γαλλικά, ιταλικά και έχει τις βασικές γνώσης της γερμανικής γλώσσας.

Πάντως, ήδη στη σύντομη θητεία της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω της βέλη ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , κάτι που δεν είναι και είδηση καθώς στο στόχαστρο έχει μπει ακόμη και ο πολιτικός της προϊστάμενος Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι κακές γλώσσες του παρασκηνίου λένε ότι πριν το ΠΑΣΟΚ είχε φλερτάρει με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, έτσι καταγράφεται ως ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που κάνει καλές κυβερνητικές μεταγραφές. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να «παίζεις» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε... τρία ταμπλό.