Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ο κύβος ερίφθη και μετά από πεντέμιση χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας, Θανάσης Παπαιϊωάννου αποχωρεί δίνοντας τη θέση του στον Γιώργο Θαλάσση.

Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η Πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποδέχθηκε και τυπικά την παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου. Ο τελευταίος μάλιστα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 2009 και μετά και παρέμεινε στη θέση του, μετά τη διάλυση της Βουλής και την αλλαγή της κυβέρνησης το 2012. Όπως είπε ο απελθών πλέον Γραμματέας σε δημοσιογράφους, η Πρόεδρος αφού τον ευχαρίστησε του ζήτησε να διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή, κάτι που εδέχθη με ικανοποίηση.

Ο νέος Γραμματέας κ. Θαλάσσης ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής της σχολής Μωραΐτη, από την οποία και απομακρύνθηκε στις αρχές του χρόνου. Μάλιστα είχε υπερασπιστεί δημόσια το Νίκο Ρωμανό κατά την απεργία πείνας που έκανε, διεκδικώντας την παρουσία του στο πανεπιστήμιο, ενώ μαθητής του ήταν και ο δολοφονημένος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Από κει και πέρα, την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται (συνεδρίαση Τρίτη και Τετάρτη) η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε μάλιστα ότι ξεκινά και ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος (Πέμπτη, Παρασκευή), ενώ αναμένεται και οι υπουργοί να ορίσουν τις μέρες που θα απαντούν σε ερωτήσεις αρμοδιότητάς τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα που θα ενημερώσει το προεδρείο ποια θα είναι η μέρα που θα οριστεί η λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού».